
Objavte jednoduchý, ale účinný spôsob, ako uvariť vajíčka tak, aby sa dali ľahko ošúpať. Nechajte sa inšpirovať našim návodom a už nikdy nebudete musieť strácať čas s bojom so škrupinami!
Lúpanie vajec je činnosť, s ktorou sa stretávame takmer denne. Niekedy ide škrupina dolu ako po masle, inokedy je to zložitá úloha. Ako však vajcia uvariť, aby ich bolo možné ľahko ošúpať? Skúste tento osvedčený postup.
Kľúčom k ľahkému lúpaniu vajec je myslieť na ich čerstvosť. Možno vás to prekvapí, ale najlepšie sa lúpu nie úplne čerstvé vajcia, ale tie, ktoré máte už asi týždeň uložené v chladničke. Vzniká v nich vzduchová bublina, ktorá umožní škrupine ľahko sa oddeliť.

Ako správne variť vajíčka?
Ponúkame vám jednoduchý trik: do vody pridajte lyžicu sódy bikarbóny. Sóda zmení pH vody, čím sa vajíčko stane zásaditejším a škrupina sa od neho bude oddeľovať takmer sama. Vzhľadom na to, že sódu bikarbónu máme takmer vždy doma, nezabudnite tento tip vyskúšať pri ďalšom varení vajec.
Čo robiť po uvarení vajec?
Okamžite po uvarení vylejte horúcu vodu a nádobu naplňte studenou, ideálne ľadovou vodou. Tento šok by mal trvať približne dve minúty. Vajíčka by ste mali lúpať až po ich úplnom vychladnutí, pričom začnite od širšieho konca, kde sa nachádza vzduchová bublina.
Ak chcete dosiahnuť dokonalejšie výsledky, nezabudnite na vajíčka pred varením urobiť malú dierku ihlou. Tento trik pomáha predísť praskaniu škrupiny počas varenia a zároveň uľahčuje lúpanie.