
Práve na Veľkú noc si každý praje, aby mu vajcia pri varení nepraskli a bolo možné ich ďalej dekorovať, farbiť či voskovať. Stačí poznať pár šikovných postupov a dodržať isté pravidlá.
Tiež sa vám stáva, že vám počas varenia sem tam nejaké vajcia popraská? Nezúfajte! Vďaka jednoduchým metódam a overeným postupom môžete tejto nepríjemnosti účinne predchádzať.
Obzvlášť teraz na Veľkú noc sa to hodí, pretože základom úspechu pri zdobení je neporušená škrupina. Na popraskanom vajíčku sa krabatí aj obtlačky a zle sa naň maľuje. A navyše sa potom farba zapíja do vareného bielka.
Ako dosiahnuť uvarené vajec namäkko a natvrdo, sa dozviete na nasledujúcom videu:
Základom sú kvalitné vajcia
Variť by ste mali len zdravé a neporušené vajíčka, ktoré sú čerstvé. Preto nie je od veci použiť známy test, vďaka ktorému si kvalitu jednotlivých kusov overíte. Ponorte každé vajce do pohára s osolenou vodou. Pokiaľ ponoríte naozaj čerstvé vajíčko, klesne ku dnu a položí sa. Je v ňom totiž malá vzduchová bublina, ktorá nenadnáša.
Keď je vajcia staré tak sedem dní, vznáša sa zhruba uprostred pohára, staršie kusy sa približujú hladine. Na veľkonočné zdobenie sa však úplne čerstvé vajcia neodporúčajú, zle by sa lúpala. Pre túto príležitosť sú najlepšie vajcia 7 až 10 dní staré.
Správna teplota vajcia aj vody
Ak sa chcete vyhnúť popraskaniu škrupiny, vyberte vajcia aspoň hodinu pred varením z chladničky. Následkom teplotného šoku sa totiž vo vnútri rozpína vzduchová bublina a škrupina má tendenciu sa roztrhnúť. Do vriacej vody by ste preto mali opatrne vkladať vajíčka s izbovou teplotou a nechať ich požadovanú dobu len v mierne bublajúcej vode.
Prepichnite škrupinu ihlou
Pred zničením škrupiny vám tiež pomôže, keď na širšej strane vajíčka urobíte opatrne malý otvor ihlou alebo špendlíkom. Bude ním totiž utekať počas varenia vzduch, nedôjde tak k pretlaku a vajcia nepraskne.
Vajcia potrebujú dostatok priestoru
Podľa počtu varených vajec vyberte adekvátnu nádobu a vajíčka do nej starostlivo urovnajte. Nemala by do seba počas varenia narážať, aby sa škrupina neporušila.
Kuchári vsádzajú na kuchynskú soľ
Profesionáli používajú ako ochranu pred prasknutím škrupín obyčajnú soľ. Stačí, keď soli na 1 l vody pridáte zhruba 5 polievkových lyžíc. Ide o poistku, keby vajcia predsa len prasklo. Soľ totiž v takom prípade zabráni vajíčku vytiecť a praskliny sa k sebe stiahnu.
Výborným pomocníkom je aj ocot
Vyskúšajte aj osvedčenú skúsenosť s octom. Na každé vajce pridajte do vody lyžičku octu, dôjde k rýchlejšiemu zrazeniu bielka a škrupina nie je vystavená nebezpečenstvu popraskania.
A prekvapenie na záver? Využite sitko!
Keď už vám vajcia náhodou pri varení praskne, vložte ho do sitka a približne 2 minúty ho pridržte nad parou. Vrchné vrstvy bielka sa zrazia a zatiahnu. Vajíčko nakoniec dovarte v slanej vode.