Ako urobiť čokoládový koláč s čerešňami?

Zdieľať
čokoládová torta s višňami
Ako urobiť čokoládový koláč s čerešňami? Foto: www.gettyimages.com

Vychutnajte si klasiku v novom šate! Náš retro čokoládový koláč s bohatým čokoládovým krémom a čerešňami je nielen dokonalou pochúťkou pre každú oslavu, ale aj skvelým receptom na chvíle, kedy si chcete dopriať niečo výnimočné. Pridávame unikátne tipy na zdobenie a varianty, ktoré vašu chuťovku povýšia na umelecké dielo!

Retro čokoládový koláč s čokoládovým krémom

Korpus:

  • 4 veľké vajcia
  • 140 g cukru
  • 140 g múky
  • 20 g kakaa
  • 50 ml oleja
  • 50 ml vody
  • 5 g kypriaceho prášku
  • 100 g vykôstkovaných čerešní (plus extra na ozdobu)

Krém:

  • 150 g horkej čokolády
  • 200 g masla (s 82% tuku)
  • 300 ml mlieka
  • 30 g škrobu
  • 10 g kakaa
  • 100 g vanilkového práškového cukru

Poleva:

  • 220 g horkej čokolády
  • 50 g masla
torta
Ako urobiť čokoládový koláč s čerešňami? Foto: www.gettyimages.com

Na ozdobu:

  • 12 celých čerešní

Postup prípravy:

  1. Príprava korpusu: Oddelíme žĺtka od bielkov. V miske so žĺtkami zmiešame cukor, postupne pridávame vodu, olej, kakao a všetko dôkladne premiešame. V inej miske zmiešame múku s kypriacim práškom. Bielky s trochou soli vyšľaháme do tuhej peny a opatrne primiešame k žĺtkom. Pridáme múku a nakoniec vykôstkované čerešne.
  2. Príprava formy a pečenie: Formu o priemere 25 cm vymažeme maslom a vyložíme papierom na pečenie. Nalejeme pripravené cesto a pečieme v rúre predhriatej na 180 stupňov asi 25-30 minút.
  3. Príprava krému: Mlieko zmiešame so škrobom, časťou cukru, kakaom a čokoládou, zahrejeme na miernom ohni, kým krém nezhustne. Necháme vychladnúť.
  4. Maslo vyšľaháme s druhou časťou cukru do peny a postupne pridáme vychladnutý krém.
  5. Príprava polevy: Čokoládu s maslom roztopíme vo vodnom kúpeli, odstavíme a necháme vychladnúť.
  6. Korpus vyberieme z formy, odstránime papier na pečenie a upravíme vrchnú časť nožom, aby bol rovný. Vrátime odrezaný kus späť do formy.

Na korpus nanesieme krém a rovnomerne ho rozotrieme. Na krém nalejeme vychladnutú polevu a tiež ju rozotrieme.

Dokončenie: Tortu ozdobíme zvyšným krémom a vytvoríme drobné dekorácie pomocou cukrárskeho sáčku a pridáme celé čerešne.

Tipy na zdobenie:

  • Skúste použiť čerstvé čerešne na ozdobenie vrchu koláča pre ešte lákavejší vzhľad.
  • Pre milovníkov čokolády odporúčame posypať vrch jemne nasekanou čokoládou alebo čokoládovými vločkami.
  • Ak chcete pridať trochu farebnosti, použite jedlý zlatý alebo strieborný prášok na okrajoch alebo na čerešniach.
Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané