Ako sušiť paradajky? Dodržte niekoľko pravidiel a dosiahnete dokonalý výsledok

Zdieľať
rajčiny

Premýšľate, ako spracovať úrodu paradajok? Sladké červené paradajky nepatria iba do domáceho kečupu alebo do zavarených zeleninových zmesí. Skúste si ich do zásoby tiež nasušiť. Sušenie paradajok má niekoľko pravidiel, ktoré sa oplatí dodržať. Vďaka tomu si domáce sušené paradajky nebudete môcť vynachváliť.
Ktoré paradajky sú vhodné na sušenie? Najlepšie zrelé a mäsité.

Na sušenie paradajok si v prvom rade pripravte zrelé až prezreté plody. Najlepšie na sušenie sú veľké mäsité paradajky, pretože majú menší podiel vody a výsledkom ich sušenia sú bacuľatejšie paradajkové plátky. Nebojte sa však sušiť aj malé cherry paradajky.

Ako nakrájať paradajky na sušenie?

Chystáte paradajky na sušenie? Najprv ich zbavte stopiek, opláchnite pod tečúcou vodou a nechajte osušiť. Väčšie mäsité paradajky nakrájajte na 1 centimeter hrubé plátky. Ak chcete sušiť vypestované cherry paradajky, stačí, keď ich na sušenie prekrojíte na polovicu.

Pri sušení paradajok pritom myslite na to, že v jednej dávke použijete paradajky (paradajkové plátky) rovnakých veľkostí. Paradajkové jabĺčka sa tak budú sušiť viac-menej rovnakú dobu.

Spôsoby sušenia paradajok. V rúre alebo sušičke

Paradajky stratia procesom sušenia zhruba 82 až 90 percent svojej pôvodnej hmotnosti. Spravidla prídu o vodu, ale zachovajú si svoju chuť, arómu a živiny. Sušené paradajky majú neuveriteľne intenzívnu chuť, ktorou vás zaručene dostanú. Ako si ich konkrétne pripravíte? Na sušenie paradajok môžete pristúpiť dvoma základnými spôsobmi.

Sušenie paradajok v sušičke

Plátky paradajok rozložte po jednej vrstve do jednotlivých poschodí sušičky. Dajte si veľmi záležať na tom, aby sa paradajky nedotýkali ani sa neprekrývali. Paradajky v sušičke sušte po dobu 6 až 8 hodín na teplotu 70 až 80 stupňov Celzia.

Sušenie paradajok v rúre

Plátky paradajok vyskladajte na plech vyložený papierom na pečenie. Paradajky dajte na plech v jednej vrstve (opäť sa nesmú navzájom dotýkať) a vložte do rúry predhriatej na 80 až 90 stupňov Celzia. Celková doba sušenia paradajok v rúre je zhruba 10 až 12 hodín.

Ako spoznáte, že sú sušené paradajky hotové?

Podľa čoho poznať, že je na čase paradajky vybrať zo sušičky alebo rúry? Správne usušené paradajky sú suché, ale stále poddajné. Keď sušenú paradajku medzi prstami preložíte na polovicu, mala by byť ohybná, a nie krehká a lámavá. Sušená paradajka by nemala byť ani na dotyk vlhká. Keď nebude správne usušená, veľmi ľahko splesnivie.

Tipy, ako skladovať sušené paradajky

Hotové domáce sušené paradajky vložte do vzduchotesného vrecka a vložte do chladničky. Môžete ich tiež zamraziť. Sušené paradajky skúste tiež naukladať do zaváracieho pohára, zaliať olivovým olejom a dochutiť soľou a sušenými bylinkami, ako je oregano, rozmarín či bazalka.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané