Ako správne variť párky, aby ste si vychutnali lepšiu chuť a zároveň podporili svoje zdravie?

Zdieľať
varenie párok
varenie párok Foto: depositphotos.com

V dnešnom hektickom svete sa neraz stáva, že na prípravu plnohodnotnej večere jednoducho nezostáva dosť času. V takých chvíľach človek často siaha po tých najrýchlejších riešeniach, napríklad po obyčajnom chlebe s maslom alebo po rýchlom ohriatí párkov vo vriacej vode. Pár minút, a je navarené i zjedené.

Azda každý z nás už zažil ten moment, keď párky nepríjemne popraskali ešte predtým, ako sme ich stihli položiť na tanier. V dôsledku prasknutia z nich vytečie časť chutných štiav, čím sa ich vzhľad aj chuť výrazne zhoršia. Našťastie existuje viacero spôsobov, vďaka ktorým sa dá tomuto nepeknému javu predísť. Ako teda docieliť, aby boli párky šťavnaté, jemné a nepopraskané?


Na internete koluje mnoho návodov na to, ako správne variť párky. Mnohé z nich vychádzajú z rovnakého princípu – udržať mäso dostatočne teplé, no pritom ho nevystavovať prudkému varu. Nižšie nájdete rozšírené vysvetlenie jednotlivých spôsobov, ktoré vychádzajú z overených kuchynských praktík.

1. Príprava v horúcej vode (nie však vo vriacej)

Tento spôsob je už od nepamäti najbežnejší a jeho základná podstata je celkom jednoduchá. Základné pravidlo znie: voda by sa nemala variť tak, aby intenzívne bublala. Vo všeobecnosti sa odporúča teplota okolo 90 stupňov Celzia. Možno si teraz vravíte: „Ako to mám doma odmerať?“ Netreba hneď siahať po kuchynskom teplomeri – postačí malý trik.

  • Najprv vodu nechajte zovrieť a počkajte, kým sa objavia bublinky.
  • Vypnite sporák alebo sklokeramickú dosku, nechajte minútu odstáť, aby teplota mierne klesla.
  • Až potom vložte párky do vody.
  • Párky tam nechajte minimálne 5 minút, ale ak varíte pre väčšiu skupinu ľudí, môže to byť kľudne aj 10 minút.

Pri tejto metóde si tiež dajte pozor na to, aby ste párky hneď po vybratí z chladničky nevhodili priamo do horúcej vody. Prudký teplotný šok je totiž jedným z dôvodov, prečo popraskajú. Ideálne je vybrať ich z chladu o čosi skôr, aby sa stihli aspoň trochu zohriať na izbovú teplotu. Zároveň ich do vody pomaly vkladajte, nie hádžte.

2. Postupné ohrievanie v studenej vode

Ďalším možným spôsobom je vložiť párky rovno do hrnca s chladnou vodou a pomaly ich spolu s vodou zahrievať. Takto sa mäso zahrieva postupne a rovnomerne, čo prispieva k tomu, aby povrch nepukol a vo vnútri zostalo mäso dostatočne šťavnaté.

  • Sledujte však, aby voda nedosiahla bod varu – ak sa objavujú silné bublinky, radšej stíšte plameň.
  • Známy mäsiar, pán Martin Čejka, upozorňuje na to, že by sa párky nemali vo vode nechávať pridlho. Ak sa totiž v horúcej vode „kúpu“ príliš dlho, môže sa stať, že mäso sa začne vysušovať a jeho chuť v značnej miere prejde do vody.

3. Párky na pare – šetrný a efektívny spôsob

Mnohým ľuďom sa osvedčilo aj varenie v pare. Ak doma máte klasický parný hrniec či naparovaciu vložku, ktorú bežne používate na prípravu knedlí, skúste na ňom pripraviť i párky.

  • Na pare sa odporúča nechať ich približne 10 minút.
  • Týmto spôsobom sa zachová ich prirodzená šťavnatosť a aromatická chuť, pretože para pôsobí jemnejšie než priamy styk s vodou.

4. Mikrovlnná rúra ako najrýchlejšia voľba

Použiť mikrovlnku je azda najkratšia cesta k teplému jedlu – stačí pár sekúnd a párky sú ohriate. Pravdepodobne každý profesionálny kuchár by pri tomto spôsobe krútil hlavou, no pre uponáhľaných ľudí je to niekedy nenahraditeľná možnosť. Aby ste však predišli tomu, že sa konce párkov vysušia, popraskajú alebo budú v jednej časti ľadovo studené a v inej až horúce, existuje dobrá rada:

  • Vložte párky do vhodnej nádoby s vodou, ideálne takej, ktorá je určená do mikrovlnky.
  • Potom ich ohrievajte na stredný výkon.
  • Vďaka vode sa teplo bude rozkladať rovnomernejšie a párky si zachovajú jemnú konzistenciu.

Doplnkové tipy na záver

  • Kvalita párkov: Ak je to možné, siahnite po tých, ktoré majú čo najvyšší obsah mäsa. Tie menej kvalitné môžu obsahovať viac vody a rôznych prísad, čo taktiež prispieva k praskaniu a zhoršuje celkový dojem.
  • Teplota ingrediencií: Ako už bolo spomenuté, netreba zabúdať na teplotný rozdiel. Vyberte párky z chladničky chvíľu vopred, aby nedostali teplotný šok.
  • Dĺžka ohrevu: Pri väčšom množstve párkov, napríklad pre rodinnú oslavu, predĺžte čas varenia či ohrevu o pár minút, aby sa všetky kusy rovnomerne zohriali.

Nech už zvolíte ktorýkoľvek z vyššie uvedených spôsobov, prajeme vám dobrú chuť. V jednoduchosti je krása a párky predstavujú stále jeden z najrýchlejších spôsobov, ako si dopriať teplé jedlo. Stačí sa len trochu viac zamerať na detail a vedieť, že kľúčové je kontrolovať teplotu aj čas, aby boli párky lahodné, nepopraskali a zachovali si svoju typickú chuť a šťavnatosť.

Tak teda dobrú chuť a nech vám príprava nikdy nepraskne!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané