Ako spraviť domácu kombuchu?

Zdieľať
kombucha
Ako spraviť domácu kombuchu? Foto: www.freepik.com

Kombucha, tradičný fermentovaný nápoj plný vitamínov a minerálov, si získava srdcia Slovákov. Ako si ho pripraviť doma a obohatiť svoje jedálničky o zdravú alternatívu? Ponúkame kompletný návod a tipy pre najlepšiu domácu kombuchu.

Kombucha je obľúbeným nápojom nielen na Slovensku, kde si vychutnáva svoje čestné miesto na nápojových lístkoch už celé storočie. Vyrobiť si tento fermentovaný nápoj doma nie je žiadna veda. Kombucha predstavuje osviežujúci čajový nápoj, ktorý sa vyrába z kombuchy, čaju a cukru. Počas fermentácie sa v čaji tvoria vitamíny C a B a množstvo minerálov, ktoré sú pre naše telo veľmi prospešné.

Čo potrebujete pre domácu kombuchu?

Okrem už spomenutých surovín – kombuchy, čaju (približne 4 gramy), vody (dva litre), cukru (približne 150 gramov) – si pripravte dve sklenené nádoby (jednu s objemom približne 2,5 litra, druhú dvakrát väčšiu) a kúsok látky s gumičkou na prikrytie nádoby.

domáca kombucha
Ako spraviť domácu kombuchu? Foto: www.freepik.com

Postup prípravy

Príprava domácej kombuchy zaberie zhruba dvadsať minút, následne ju necháte fermentovať minimálne týždeň. Začnite varom dvoch litrov vody, do ktorých následne vložíte čaj. Ideálne je použiť čierny sypaný čaj, ale hodí sa aj sáčkový, pokiaľ neobsahuje veľa chemikálií alebo kofeínu.

Po vylúhovaní čaju a pridaní cukru prelejte osladený čaj do väčšej nádoby, pridajte ďalšie dva litre studenej vody a zaistite, aby teplota zmesi bola medzi 20 a 30 stupňami Celzia. Táto teplota je ideálna pre pridanie kombuchy, ktorú získate v obchodoch so zdravou výživou alebo v špecializovaných e-shopoch.

Fermentácia

Nápoj nechajte fermentovať prikrytý látkou a gumičkou v miestnosti s teplotou okolo 20 až 22 stupňov Celzia, mimo priameho slnečného svetla. Na fermentujúci nápoj sa nedotýkajte aspoň mesiac. Čím dlhšie fermentáciu necháte prebiehať, tým bude nápoj chutnejší a bohatší na minerály.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané