Ako skladovať vianočné pečivo: Staré triky našich starých mám, vďaka ktorým sa rozplýva na jazyku

Zdieľať
Ako skladovať vianočné pečivo
Ako skladovať vianočné pečivo Foto: depositphotos.com

Vianoce bez domáceho pečiva si u nás azda nikto nevie predstaviť. Vôňa vanilky, masla a orieškov, ktorá sa šíri kuchyňou, neodmysliteľne patrí k decembru. No kým niektorí pečú celé dni, iní sa spoliehajú na šikovné ruky svojich mám či babičiek.

„Ja osobne nepečiem, ale mamina áno. Každý rok mi pripraví krabičku plnú lineckého, rožtekov, medvedích labiek, osích hniezd. Nikto ich neurobí lepšie,“ pochvaľuje si tridsaťročná Jolana svoju každoročnú vianočnú zásobu. Sama síce sladkosti veľmi nemusí, ale jej priateľ Juraj ich miluje. „Čo sa nezje, to dám do mrazničky a na Veľkú noc to chutí rovnako dobre ako na Vianoce,“ dodáva so smiechom.

Lenže nie každý chce pečivo zmrazovať. Čerstvo napečené koláčiky predsa musia mať čas, aby „dozreli“, zmäkli a získali tú pravú sviatočnú chuť. Aby bolo pečivo na Štedrý deň voňavé, krehké a rozplývalo sa na jazyku, oplatí sa dodržiavať niekoľko jednoduchých, no osvedčených pravidiel, ktoré poznali už naše staré mamy.

Skladujte v chlade – ale nie v mrazničke

Chlad prospieva väčšine druhov cukroviniek. Ak máte balkón, terasu alebo chladnú špajzu, je to ideálne miesto. Koláčiky sa tam prirodzene „rozležia“, mierne zmäknú a ich chute sa krásne prepoja. Ak bývate v byte, postačí aj chladnejšia chodba alebo priestor pri okne.

Tip: Príliš teplo spôsobí, že pečivo zostane tvrdé a stratí svoju vôňu. Naopak, v chlade si zachová krehkosť aj arómu.

Suché pečivo patrí do plechovej alebo plastovej krabice

Linecké kolieska, krehké sušienky bez krému, džemu či čokolády najlepšie vydržia v uzavretej nádobe. Ideálne je použiť plechovú alebo kvalitnú plastovú krabicu vystlanú papierovým obrúskom, ktorý pohlcuje nadbytočnú vlhkosť.

Takto zostane pečivo suché, voňavé a chrumkavé až do Štedrého dňa.

Medvedie labky a perníky milujú papier

Na tieto klasiky zabudnite na plast. Papierová škatuľa – pokojne aj od topánok – je pre ne ideálnym útočiskom. V papieri môžu perníky aj labky „dýchať“, vďaka čomu získajú typickú mäkkosť a lahodnú arómu korenia.

Babičkin trik: Ak chcete, aby boli perníčky rýchlejšie mäkké, vložte do krabice kúsok jablka alebo chleba. Len ho nezabudnite po pár dňoch vymeniť.

Čokoládové dobroty do chladničky

Čokoláda je síce neodolateľná, ale veľmi citlivá na teplo. Cukrovinky s čokoládovou polevou alebo náplňou uzavrite do plastovej nádoby a uschovajte v chladničke. Tak sa poleva neroztečie a koláčiky si udržia krásny vzhľad aj chuť.

Kokosky a snehové pusinky nechajte v suchu

Tieto nadýchané bielkové maškrty sú síce krehké ako obláčik, ale neznášajú vlhkosť. V chladničke alebo v uzavretom plastovom boxe by rýchlo zvlhli a stratili tvar. Najlepšie im bude v papierových vreckách uložených na suchom a chladnom mieste, kde si zachovajú svoju jemnosť a ľahkosť.

Zlepované koláčiky potrebujú čas a chlad

Linecké kolieska spojené džemom či krémom by mali „odležať“ v papierovej krabici, ideálne v chlade. Ak nemáte vhodnú papierovú nádobu, použite plastový box a uložte ho do chladničky. Pečivo tak zmäkne, chute sa spoja a koláčik sa vám bude doslova rozplývať na jazyku.

Nedávajte pečivo k aromatickým potravinám

Koláčiky sú ako špongia – ľahko nasajú pachy z okolia. Nikdy ich preto neskladujte v blízkosti cibule, cesnaku či údenín. Ak sa tak stane, sladká vôňa sa stratí a pečivo získa nepríjemnú príchuť. Každý druh cukroviniek by mal mať svoj vlastný, uzatvorený priestor.

Bezlepkové pečivo si zaslúži vlastnú krabicu

Ak pečiete aj pre celiatikov, nezabudnite oddeliť bezlepkové druhy od tých bežných. Stačí samostatná nádoba či škatuľa označená nápisom, aby nedošlo k nechcenej zámene. Vďaka tomu zostanú sladkosti bezpečné pre každého člena rodiny.

Záver: Chlad, poriadok a trocha lásky

Skladovanie vianočného pečiva nie je žiadna veda, no vyžaduje si trochu starostlivosti. Každý druh potrebuje iné prostredie – niektorý sucho, iný chlad, ďalší papier. Ak sa budete držať týchto jednoduchých zásad, vaše koláčiky si udržia chuť, vôňu aj vzhľad až do Troch kráľov.

A keď pri otváraní krabice zacítite tú známu vôňu vanilky a masla, spomeniete si, že niekedy práve tie najjednoduchšie triky našich starých mám fungujú najlepšie.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané