Vysoká hladina cholesterolu je rovnako ako vysoký krvný tlak neškodná, ale dosť škodlivá. Vysoká hladina cholesterolu je jedným z hlavných rizikových faktorov závažných kardiovaskulárnych ochorení vedúcich k infarktu a mŕtvici. Vysoký cholesterol je však sprevádzaný niektorými príznakmi, ktoré sú ľahko zistiteľné a umožňujú vám vziať svoje zdravie späť do vlastných rúk.
Vysoký cholesterol cievam výrazne škodí
Vysoká hladina cholesterolu spôsobuje hromadenie povlaku v cievach, čo vedie k ich zúženiu a zhoršeniu prietoku krvi. To vedie k mnohým zdravotným problémom, ale najväčšími problémami sú mŕtvice a srdcové infarkty.
Jediným spoľahlivým spôsobom, ako zistiť vysokú hladinu cholesterolu, je krvný test. Neberte preto prevenciu na ľahkú váhu a choďte na pravidelné kontroly k svojmu lekárovi. Niektorí ľudia sa však sťažujú na nepríjemné pocity, bolesť alebo návaly tepla v nohách ešte predtým, ako je vysoký cholesterol zistený v krvnom teste. To môžu byť varovné príznaky.
Lekári opakovane uvádzajú, že za vysokú hladinu cholesterolu je z veľkej časti zodpovedný človek sám. Aj keď určitú rolu hrajú genetické faktory, hlavnými príčinami sú tučná strava, nedostatok pohybu, nadváha, fajčenie a konzumácia alkoholu. Preto sa treba vyhýbať veľmi tučným potravinám obsahujúcim nasýtené mastné kyseliny. Voľte radšej potraviny obsahujúce zdravé tuky, ako sú ryby, orechy a avokádo. Tiež:
- Prestaňte fajčiť: znižuje to riziko kardiovaskulárnych ochorení a rakoviny.
- Pravidelne cvičte: snažte sa cvičiť aspoň 30 minút štyrikrát týždenne.
- Obmedzte alkohol: alkoholické nápoje pite len veľmi zriedka.
Niektoré potraviny cholesterol znižujú
Cholesterol je možné rýchlo dostať pod kontrolu výberom zdravých potravín. Podľa lekárov z Harvardu by ste navyše mali pravidelne konzumovať potraviny, ktoré prirodzene znižujú hladinu cholesterolu a výrazne prospievajú zdraviu tepien.
Patria medzi ne napr:
- Ovos, jačmeň a ďalšie celozrnné obilniny
- Jablká, hrozno, jahody, citrusové plody.
- Fazuľa, baklažán a orechy
- Tučné ryby
- Jedlá s vysokým obsahom vlákniny
Zdroj: ifunny.eu
