
Zabudli ste večer vybrať z mrazničky kuracie mäso, rybu alebo mleté mäso? Pokiaľ tieto suroviny potrebujete čo najrýchlejšie rozmraziť, aby ste mali svojej rodine čo pripraviť na obed, máme pre vás niekoľko tipov, ako na to. Pokiaľ potrebujete rýchlo a bezpečne rozmraziť kura, rybu či mleté mäso, rozhodne ale zabudnite na horúcu vodu.
Tipy, ako rýchlo rozmraziť kura
Potrebujete čo najrýchlejšie rozmraziť kuracie stehná, krídla alebo prsia? Kuracie mäso v dokonale zaviazanom plastikovom sáčku ponorte do väčšej misky so studenou vodou. Dôležité je, aby táto voda mala teplotu do 4 stupňov Celzia. Chcete, aby ste týmto spôsobom rozmrazili kura čo najrýchlejšie? Vodu v miske meňte každých dvadsať minút.
Prečo nerozmrazovať kuracie mäso v teplej alebo horúcej vode? Aj keď horúca voda urýchľuje rozmrazovanie, podporuje množenie nebezpečných baktérií v rozmrazovanom mäse. A to aj salmonely, campylobacterií alebo ďalších črevných baktérií. Rozmrazovaním kuracieho mäsa v teplej vode si tak môžete zarobiť na vážnejšie zdravotné problémy.
Rybu rozmrazíte už do hodiny
Aby ste uchovali jemné rybie mäso, zmrazenú rybu šetrne rozmrazte v studenej vode, ktorá má teplotu do 4 stupňov Celzia. Či už budete rozmrazovať pstruha alebo lososa, najprv rybu vložte do nepriepustného obalu a potom ju dajte do misky so studenou vodou. Túto vodu meňte každých pätnásť minút. Za pár desiatok minút ryba povolí a budete si ju môcť pripraviť na ľubovoľný spôsob.
Rybu rozhodne nerozmrazujte v teplej vode ani v mikrovlnnej rúre. Prudkou zmenou teploty by pstruh alebo losos stratili cenné látky a takisto by sa tým znížila kvalita ich mäsa.
Rýchle rozmrazenie mletého mäsa
Plánujete na obed robiť karbonátky alebo bolonské špagety, a potrebujete teda čo najrýchlejšie rozmraziť mleté mäso? Zmrazené mleté mäso vložte do nepriepustného obalu či plastového vrecka, ktorý dobre zaviažte. Obal by nemal presakovať, aby baktérie z okolitého vzduchu mleté mäso nekontaminovali.
Zmrazené mleté mäso zabalené v sáčku úplne ponorte do misky so studenou vodou, ktorá bude mať maximálnu teplotu 4 stupne Celzia. Túto vodu meňte každých dvadsať až tridsať minút. Týmto spôsobom rozmrazíte polkilový balíček mletého mäsa už za jednu hodinu. Rozmrazené mleté mäso ihneď tepelne spracujte.
Na čo pri rozmrazovaní mäsa nezabudnúť
- rozmrazené mäso znovu nezmrazujte
- mäso rozmrazujte v prostredí do 4 stupňov Celzia, teda v nepriepustnom obale v studenej vode alebo v chladničke, teplota od 4,5 do 60 stupňov Celzia podporuje množenie baktérií
- ak budete pri rozmrazovaní meniť teplotu mäsa naozaj pozvoľna, tým lepšia kvalita mu zostane