
Ako zistiť, či je vajíčko uvarené natvrdo pokazené? Po veľkonočných sviatkoch sa mnohí z nás pýtajú, ako sa vyhnúť zdravotným problémom a zároveň nevyhadzovať jedlo. Ponúkame vám kompletný sprievodca, ako rozpoznať pokazené vajíčka a zároveň zabezpečiť ich čo najdlhšiu trvanlivosť.“
Máte doma zvyšky vajíčok uvarených natvrdo a neviete, či sú ešte dobré? Nie ste v tom sami. Ako teda spoznať, že je vajíčko natvrdo pokazené a ako dlho si môžete na týchto pochúťkach ešte pochutnať?
Trvanlivosť vajec závisí na ich správnom uskladnení. V domácnostiach je tradíciou variť vajíčka natvrdo na Veľkonočnú nedeľu a následne ich na Veľkonočný pondelok rozdávať ako odmenu. Ak uskladníte tieto ozdobené vajíčka v chladničke hneď po ich vyfarbení, ich trvanlivosť sa predĺži. Naopak, ak ich necháte pri izbovej teplote, ich trvanlivosť sa výrazne skráti a môžu sa stať zdravotne závadnými.

Na zistenie, či je vajíčko pokazené, je najspoľahlivejšou metódou jeho intenzívny a nepríjemný zápach. Ďalším spôsobom je pozorovanie zmeny chuti a konzistencie.
Ak náhodou zjete pokazené vajíčko, môžete si spôsobiť žalúdočné a tráviace ťažkosti, najčastejšie vo forme hnačky. Preto je dôležité vždy skontrolovať, či vajíčka nezapáchajú a nechutia zvláštne, predtým, než ich zjete.