
Ako pripraviť zemiakové šúlance s makom? Foto: www.gettyimages.com
Objavte kulinársky poklad Slovenska! Vyskúšajte tento jednoduchý recept na zemiakové šúlance s makom a cukrom, ktorý vás prenesie priamo do srdca slovenskej domácej kuchyne. Ideálna voľba pre chladné dni, tieto šišky sú nielen chutné, ale aj výživné a zaručene potešia každého milovníka tradičných receptov.
Zemiakové šišky s makom a cukrom. Tento recept na zemiakové šišky s makom a cukrom je perfektným spôsobom, ako si vychutnať výnimočné domáce pochúťky, ktoré sú súčasťou slovenského kulinárskeho dedičstva.
Ingredience
- 500 g zemiakov
- 200 g hladkej múky
- 1 vajce
- Soľ
- 4 lyžice slnečnicového oleja
- 150 g maku
- 200 g cukru

Ako pripraviť zemiakové šúlance s makom? Foto: www.gettyimages.com
Pridaný obsah
Zemiaky sú základom slovenskej kuchyne a tento recept ich využíva na maximum. Pri výbere zemiakov odporúčame zvoliť stredne tvrdé odrody, ktoré udržia svoj tvar aj po uvarení.
Postup
- Príprava zemiakového cesta. Uvarte zemiaky do mäkka, nechajte ich vychladnúť a potom ich roztlačte do hladka. Zmiešajte zemiaky s múkou, vajcom a soľou, aby ste vytvorili cesto.
- Tvarovanie cesta. Na pomúčenej doske vytvarujte z cesta dlhý valec a potom ho nakrájajte na menšie kúsky. Každý kúsok cesta zvlášť vyvaľkajte na hrúbku približne 2 cm. Nožom potom krájajte asi 5 cm dlhé kúsky.
- Tvarovanie a varenie. Každý kúsok cesta vyvaľkajte rukou do tvaru šúlanca. Uvarte šúlance vo slanej vriacej vode, kým nevyplávajú na povrchu.
- Dokončenie: Uvarené šúlance vyberte z vody a pokvapkajte ich olejom. Posypte ich zmesou mletého maku s cukrom a rozpusteným maslom a sú pripravené na podávanie.