Hľadáte zdravú alternatívu k tradičným mäsovým burgerom, ktorá by bola nielen chutná, ale aj prospešná pre vaše zdravie? Vegetariánske burgery ponúkajú vynikajúcu možnosť, ako si pochutnať bez výčitiek. Či už ste zarytým vegetariánom alebo len hľadáte spôsoby, ako zahrnúť viac rastlinnej stravy do svojho jedálnička, tieto recepty vám ukážu, že vegetariánske burgery môžu byť rovnako sýte a chutné ako ich mäsové protipóly. Pridajte do svojho života trochu zdravia a inovácie s týmito skvelými tipmi na prípravu burgrov, ktoré potešia každého gurmána.
Občasná výmena kusu mäsa za zeleninu, strukoviny alebo huby môže byť len na prospech. A doma to ide ľahko, dokonca aj pri príprave hamburgeru. Vegetariánska verzia môže chutiť takmer ako mäso, veru! Pôvodný hamburger sa vyvinul v nemeckom prístave Hamburg, odtiaľ pochádza aj jeho názov. Hoci sa stretávame s názormi, že ho vynaliezli Američania – o hamburgeri sa totiž písalo v amerických novinách už pred viac ako 133 rokmi – pravdepodobne vás viac zaujme, ako dosiahnuť, aby vegetariánska verzia chutila ako mäso.
Čo sa stane, keď nahradíte mäso
Vaše telo sa vám poďakuje. Burgery bez mäsa sľubujú viac vlákniny, potrebné rastlinné bielkoviny, nižší obsah nasýtených tukov a ďalšie prospešné látky. Navyše zelenina, strukoviny a huby sú výborné protizápalové potraviny.
Testujte a kombinujte
Začnite s fazuľou, hrachom, cícerom, nebojte sa ani červenej repy. Pridať môžete aj jemne mleté vločky, huby, semienka, niektorí pridávajú aj vajíčko, ryžu, rajčinový pretlak, cibuľu, cesnak a ďalšie suroviny. Cesnak sa používa ako korenina, rovnako ako soľ, korenie či rasca, alebo napríklad provensálske bylinky. Silnejšiu chuť dosiahnete užitím údenej papriky alebo aromatickejšej koreninovej zmesi.
Toto nesmiete prehliadnuť
- Ešte lepšiu chuť získate, keď niektorú zo základných surovín predom opečiete.
- Ak máte z surovín kašu, pomôže pridanie ovsených vločiek alebo strúhanky (doma mletej).
- Ak si pečiete aj žemle, môžete ich ofarbiť takto: tmavé vďaka aktívnemu rastlinnému uhlí, zelenkavé vďaka špenátu, načervenalé vďaka rozmixovanej červenej repe, oranžové vďaka mrkve, dožlta vďaka nechtíku lekárskemu…

Fazuľa takmer ako mäso
Suroviny na 4 burgery obsahujú
- 200 g varená červená fazuľa alebo adzuki fazuľa
- 200 g pečených sladkých zemiakov
- 2 lyžice rajčinového pretlaku
- soľ
- korenie
- 2 čajové lyžičky údenej papriky
- 2 strúčiky cesnaku
- 2 lyžice jemne mletej múky
- 2 lyžice olivového oleja
- 4 lyžice strúhanky
- sušená cibuľa
Postup
Najprv rozdrvte fazuľu, potom pridajte sladké zemiaky a ostatné suroviny. Zmes nechajte pol hodiny odpočívať, potom z nej vytvorte 4 placky, ktoré opečte na nepriľnavej panvici alebo upečte v rúre.
Super zmes ako od profíka
Suroviny na 4 burgery
- 100 g varenej čiernej fazule
- 100 g vareného cícera
- 200 g orestovaných šampiňónov
- 100 g uvarenej červenej repy
- 80 g jemných ovsených vločiek
- 1 lyžica lahôdkového droždia
- chilli vločky
- so
- korenie
- sušený cesnak
- 1 čajová lyžička zemiakového škrobu
Postup
Všetky suroviny spoločne rozmixujte v robote, aby sa dobre spojili. Ak je to potrebné, hustotu zmesi podporte napríklad pridaním ďalšej trošky jemných vločiek. Vytvorte burgery a opečte ich.
Rýchlo a jednoducho
Suroviny na 4 burgery
1 balenie alternatívy mletého mäsa Vege burger Labeta (viac príchutí na výber), olej, voda.
Postup: Zmes v sáčku je už ochutená. Zmiešajte ju s 190 ml vody a 60 ml oleja, nechajte nabublať minimálne 30 minút. Potom vytvorte placky a opečte ich. Ak máte doma elektrický gril, kľudne ho využite namiesto panvice.