Objavte tajomstvo dokonalej vaječnej tlačenky, ktorá oživí vaše sviatočné aj bežné dni. Bez ohľadu na výkyvy cien vajec vám ukážeme, ako si ju môžete vychutnať s pridaním čerstvej zeleniny a šunky. S našimi tipmi a trikmi bude vaša tlačenka hitom každej hostiny!
Na túto tlačenku potrebujete hlavne zeleninu a vajcia. Keď navyše pridáte pár plátkov šunky, nič nepokazíte, a dosť možno svoj okruh stravníkov naopak rozšírite. A pozor: dnes nachystajte a jedzte ideálne až zajtra. Overte si sami, že na druhý deň bude vaječná tlačenka ešte lepšia.
Táto tlačenka je rýchla. Voľte čerstvú zeleninu, prípadne ju kombinujte s mrazenou. Výnimkou sú sterilizované uhorky. Hotová zmes sa dáva do formy na srnčí chrbát, z ktorého sa krájajú plátky. Ale rovnako tak to môže byť forma na bábovku či tortu, prípadne formičky na malé bábovky.
Suroviny
- 5 vajec veľkosti L
- 250 g zeleniny (zmes: okrem kyslých uhoriek ide o mrkvu, zeler, petržlen, kúsok papriky/kapie, mrazený hrášok a kukuricu)
- 100 g šunky od kosti
- 100 až 150 g majonézy
- vody
- 150 ml nálevu z uhoriek
- 1 balíček želatíny na vaječnú tlačenku alebo číry želatínový prášok
- soľ a korenie
Postup
Zmes zeleniny je na vás, väčšinou sa však snažíme o čo najpestrejšie farby. Okrem hrášku a kukurice ostatnú zeleninu pokrájajte na rovnomerné malé kúsky. A okrem sterilovaných uhoriek a mrazeného hrášku ju krátko povarte v posolenej vode (hoci niekto nevarí ani kapiu či papriku). Po uvarení zeleninu schlaďte studenou vodou, aby si zachovala svieže farby. Vajíčka uvarte natvrdo, zvlášť nakrájajte bielky, žĺtky rozdeľte na väčšie kúsky. Nadrobno nakrájajte aj šunku.
Želatínu rozmiešajte v horúcej vode, pridajte soľ a potom rôsol z uhoriek. K nakrájanej zelenine, šunke a bielkom pridajte majonézu, okoreňte a osoľte podľa chuti, starostlivo premiešajte. Až potom pridajte väčšie kusy žĺtkov, jemne premiešajte. Nakoniec vlejte rozpustenú želatínu a hotovú zmes prelejte do nachystanej formy.
Nechajte zmes tuhnúť v chladničke aspoň dve hodiny, dlhšie je lepšie. Na vaječnej tlačenke si pochutnajte až ďalší deň. Pred vyklápaním formu ponorte na niekoľko sekúnd do teplej vody a príborovým nožom opatrne prejdite po obvode.