
Chystáte sa na nedeľný rodinný obed a hľadáte inšpiráciu, ako prekvapiť svojich blízkych? Objavte kúzlo tradičnej rajčinovej omáčky, ktorá prinesie na váš stôl chuť pravých domácich pokladov. S naším receptom a tipmi na servírovanie premeníte každé sústo na nezabudnuteľný zážitok.
Rajčinová omáčka
Kto by odolal rajčinovej omáčke, ktorá sa stala neoddeliteľnou súčasťou nielen návštev u babičiek, ale aj školských obedov? Táto omáčka je večným klasikom, ktorý sa nikdy neprestane páčiť.
Rajčinová omáčka je jedným z pilierov tradičnej kuchyne, ktorá sa najlepšie hodí k hovädziemu mäsu a knedlíkom. Ale nebojte sa experimentovať – skvelo chutí aj s cestovinami či ryžou.

Recept na rajčinovú omáčku s hovädzím mäsom
Potrebujete:
- 1 liter hovädzieho vývaru
- 4 lyžice masla
- 1 mrkva, nakrájaná
- 1 petržlen, nakrájaný
- ¼ zeleru, nakrájaného
- 1 cibuľa, jemne nakrájaná
- 1 čajová lyžička čierneho korenia
- 5 guličiek nového korenia
- 3 bobkové listy
- 1 lyžica cukru
- 1 rajčiakový pretlak
- 250 gramov krájaných rajčín
- 1 lyžica octu
- 1 čajová lyžička citrónovej kôry
- štipka škorice
- 3 klinčeky
- 1 lyžica slivkový lekvár
- soľ a strúhaný perník na zahustenie
Postup
Na panvici rozpustite maslo a pridajte nakrájanú zeleninu. Po 5 minútach pridajte cibuľu a opražte dozlatista. Pridajte korenie a krátko opražte. Následne pridajte múku, cukor, rajčiakový pretlak a rajčiny. Ak podávate s hovädzím mäsom, to si uvaríte zvlášť s trochou zeleniny. Omáčku dochuťte octom, citrónovou kôrou, klinčekom, škoricou, pridajte vývar a lekvár. Varíme cca 45 minút.
Pre pasírovanie omáčky použite cedník a pridajte uvarenú zeleninu. Na zahustenie môžete použiť perník alebo múku.
Ako servírovať? Podávajte s chrumkavými domácimi knedlíkmi alebo s vašou obľúbenou prílohou. Rajčinová omáčka je vynikajúca aj ako základ pre bohaté mäsové pokrmy. Pre intenzívnejšiu chuť pridajte do omáčky lyžičku medu alebo zjemnite jej chuť smotanou.