Ako pripraviť rajčinovú omáčku. Tradičný recept pre nedeľný obed

Zdieľať
rajčinová omáčka s mäsom a knedlou
Ako pripraviť rajčinovú omáčku. Tradičný recept pre nedeľný obed Foto: depositphotos.com

Chystáte sa na nedeľný rodinný obed a hľadáte inšpiráciu, ako prekvapiť svojich blízkych? Objavte kúzlo tradičnej rajčinovej omáčky, ktorá prinesie na váš stôl chuť pravých domácich pokladov. S naším receptom a tipmi na servírovanie premeníte každé sústo na nezabudnuteľný zážitok.

Rajčinová omáčka

Kto by odolal rajčinovej omáčke, ktorá sa stala neoddeliteľnou súčasťou nielen návštev u babičiek, ale aj školských obedov? Táto omáčka je večným klasikom, ktorý sa nikdy neprestane páčiť.

Rajčinová omáčka je jedným z pilierov tradičnej kuchyne, ktorá sa najlepšie hodí k hovädziemu mäsu a knedlíkom. Ale nebojte sa experimentovať – skvelo chutí aj s cestovinami či ryžou.

varenie rajčinovej omáčky
Ako pripraviť rajčinovú omáčku. Tradičný recept pre nedeľný obed Foto: depositphotos.com

Recept na rajčinovú omáčku s hovädzím mäsom

Potrebujete:

  • 1 liter hovädzieho vývaru
  • 4 lyžice masla
  • 1 mrkva, nakrájaná
  • 1 petržlen, nakrájaný
  • ¼ zeleru, nakrájaného
  • 1 cibuľa, jemne nakrájaná
  • 1 čajová lyžička čierneho korenia
  • 5 guličiek nového korenia
  • 3 bobkové listy
  • 1 lyžica cukru
  • 1 rajčiakový pretlak
  • 250 gramov krájaných rajčín
  • 1 lyžica octu
  • 1 čajová lyžička citrónovej kôry
  • štipka škorice
  • 3 klinčeky
  • 1 lyžica slivkový lekvár
  • soľ a strúhaný perník na zahustenie

Postup

Na panvici rozpustite maslo a pridajte nakrájanú zeleninu. Po 5 minútach pridajte cibuľu a opražte dozlatista. Pridajte korenie a krátko opražte. Následne pridajte múku, cukor, rajčiakový pretlak a rajčiny. Ak podávate s hovädzím mäsom, to si uvaríte zvlášť s trochou zeleniny. Omáčku dochuťte octom, citrónovou kôrou, klinčekom, škoricou, pridajte vývar a lekvár. Varíme cca 45 minút.

Pre pasírovanie omáčky použite cedník a pridajte uvarenú zeleninu. Na zahustenie môžete použiť perník alebo múku.

Ako servírovať? Podávajte s chrumkavými domácimi knedlíkmi alebo s vašou obľúbenou prílohou. Rajčinová omáčka je vynikajúca aj ako základ pre bohaté mäsové pokrmy. Pre intenzívnejšiu chuť pridajte do omáčky lyžičku medu alebo zjemnite jej chuť smotanou.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané