Ako pripraviť dokonalú zemiakovú kašu? Tajné tipy, ktoré posunú toto obľúbené jedlo na úplne novú úroveň

Zdieľať
zemiaková kaša
zemiaková kaša Foto: www.shutterstock.com

Zemiaková kaša patrí medzi milované klasiky, ktoré si s chuťou doprajeme ako prílohu, ale aj ako samostatné, lahodné jedlo. Ak chcete svoju kašu premeniť z obyčajnej prílohy na gastronomický zážitok, prinášame vám niekoľko tajných trikov od profesionálnych kuchárov, ktoré ju povýšia na „jedlo hodné bohov“.

Výber správnych zemiakov je základ úspechu

Všetko začína správnym výberom zemiakov. Na dokonalú, jemnú a krémovú kašu sú najideálnejšie múčne odrody označované ako typ „C“, pretože obsahujú vysoký podiel škrobu, čo zabezpečí požadovanú vláčnosť a konzistenciu. Ak tieto odrody nemáte práve poruke, dobre poslúžia aj univerzálne odrody typu „B“. Tie síce nemajú až taký vysoký obsah škrobu, ale stále vám umožnia pripraviť chutnú kašu.

Aké konkrétne odrody odporúčajú profesionáli?

Americký šéfkuchár Kevin Gillespie, známy majiteľ prestížnych reštaurácií „Red Beard Restaurants“ v Atlante, zdôrazňuje význam výberu konkrétnej odrody. Podľa neho je úplne najlepšou voľbou zemiak „La Ratte“ (často len Ratte). Táto odroda je preslávená svojou jemne maslovou chuťou a škrobovou štruktúrou, vďaka čomu je výsledná kaša neuveriteľne lahodná.

Ak odrodu „La Ratte“ neviete zohnať, skúste odrodu „Yukon Gold“, ktorá ponúka príjemne smotanovú chuť a je bežne dostupná aj u nás v obchodoch.

Šéfkuchár však varuje pred použitím mladých či červených zemiakov, ktoré majú nízky obsah škrobu a môžu spôsobiť, že kaša bude hrudkovitá, s kúskami nedovarených zemiakov.

Tajomstvo dokonale suchej textúry

Jedným z menej známych, no extrémne účinných tipov, ktoré odporúča práve Gillespie, je dôkladné vysušenie uvarených zemiakov ešte pred samotným roztlačením.

Ako na to?

  • Po uvarení zemiaky sceďte a rozložte na pekáč, najlepšie na mriežkovaný rošt, aby mohla všetka vlhkosť rovnomerne odísť.
  • Potom ich dajte na približne 15 až 20 minút sušiť do rúry predhriatej na 150 °C. Takto usušené zemiaky budú mať ideálnu štruktúru, kaša nebude vodnatá ani nevábna, ale dokonale hladká a nadýchaná.

Ak totiž uvarené zemiaky necháte príliš vlhké, výsledok môže pripomínať skôr polievku než hustú a chutnú kašu.

Experimentujte s kombináciou rôznych odrôd

Ďalším skvelým tipom, ktorý môžete vyskúšať, je kombinovanie viacerých odrôd zemiakov. Šéfkuchár Gillespie odporúča zmiešať práve odrodu „La Ratte“ s typicky múčnatou odrodou, ako sú napríklad zemiaky typu „Russet“. Táto kombinácia zabezpečí, že vaša kaša získa nadýchanosť, jemnosť a dokonalú konzistenciu, po ktorej túži každý milovník kaše.

Dôležité upozornenie – mlieko, smotana či maslo, ktoré do kaše pridávate, by mali mať vždy izbovú teplotu. Studené ingrediencie by mohli nepriaznivo ovplyvniť výslednú konzistenciu kaše.

Tajná ingrediencia pre luxusnú chuť: mlieko namiesto vody a trocha cesnaku

Ak chcete kaši dodať luxusnejšiu chuť a výnimočnú jemnosť, skúste zemiaky variť v mlieku namiesto vo vode. Mlieko ich krásne zvláčni a obohatí o krémovú chuť. Ak pridáte do hrnca ešte zopár strúčikov čerstvého cesnaku alebo vetvičku rozmarínu, získate jedinečne aromatickú kašu, ktorá poteší každého gurmána.

Správne nástroje sú kľúčom k úspechu

Na záver jeden praktický tip – zemiakovú kašu nikdy nepripravujte pomocou kuchynského robota ani elektrického mixéra. Tieto nástroje majú tendenciu uvoľňovať príliš veľa škrobu, čím vzniká lepkavá a nepríťažlivá hmota.

Najlepší výsledok dosiahnete klasickým ručným „pučidlom“ alebo lisom na zemiaky, ktorými môžete sami kontrolovať konzistenciu výslednej kaše.

Bonusový tip:
Ak chcete vyskúšať ďalšiu chutnú variáciu, skúste zemiakovú kašu zapiecť s kúskami údeného mäsa, škvarkami či strúhaným syrom, čím získate úplne nové, sýte a voňavé jedlo, ktoré vás zaručene nadchne!

Viac inšpirácie a podrobností o zapekanej zemiakovej kaši s údeným mäsom nájdete napríklad aj na kanáli Top recepty na YouTube, kde sú k dispozícii ďalšie užitočné videonávody.

Tak neváhajte a tieto skvelé tipy otestujte čo najskôr. Vaša zemiaková kaša sa stane hitom celej rodiny!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané