Ako ohriať párky, aby vám nikdy nepraskli: Mäsiar prezradil 3 overené metódy!

Zdieľať
prasknuté párky vo vode
prasknuté párky vo vode Foto: www.shutterstock.com

Ohrev párkov patrí k tým najjednoduchším činnostiam v kuchyni. Aspoň na prvý pohľad. Mnohí ľudia však robia stále rovnaké chyby, ktoré spôsobujú nepríjemné praskanie párkov, ich vysušenie a následnú stratu šťavnatosti. Ak chcete, aby si vaše párky zachovali vynikajúcu chuť, ideálnu textúru a nepraskali, je potrebné dodržať niekoľko jednoduchých, ale zásadných pravidiel. Skúsený mäsiar prezrádza tri najspoľahlivejšie spôsoby, ktoré zaručene fungujú.

Video návod: Ako správne ohriať párky?

Ak sa chcete presvedčiť na vlastné oči, ako vyzerá správny postup pri ohreve párkov, pozrite si nasledujúce krátke video od obľúbeného youtubera „Těhotný kuchař“, ktorý vám prakticky predvedie, ako jednoducho dosiahnete, že vám párky už nikdy neprasknú:

Tradičná klasika: Ohrev párkov vo vode

Najčastejšou a rokmi overenou metódou v slovenských domácnostiach je ohrev párkov vo vode. Zdanlivo jednoduchý postup však vyžaduje isté zásady, aby nedošlo k poškodeniu šupky a zbytočnému prasknutiu.

Ako správne na to?

Najväčšou chybou býva príliš horúca voda. Mnohí ľudia hodia párky priamo do vriacej vody a práve tu nastáva problém. Ideálna teplota na ohrev párkov je približne 90 °C, teda tesne pod bodom varu.

Vodu najskôr priveďte k varu, potom vypnite sporák a nechajte ju asi minútu mierne vychladnúť. Až potom vložte párky do horúcej vody na 5 až 10 minút. Nikdy však nedávajte párky do vody úplne studené – keď ich vyberiete z chladničky, nechajte ich chvíľku odstáť, aby získali izbovú teplotu. Príliš studené párky by mohli pri kontakte s horúcou vodou ľahko prasknúť.

Alternatívny spôsob: Postupné ohrievanie

Druhá metóda ohrevu párkov vo vode spočíva v ich postupnom zohrievaní v studenej vode. Párky vložte do hrnca s chladnou vodou a pomaly ich zohrievajte na miernom plameni. Takto zabezpečíte, že sa teplota párkov zvýši rovnomerne a postupne. Táto technika zabráni prudkému teplotnému šoku, a teda aj praskaniu.

Keď voda začne stúpať k bodu varu (približne 90 stupňov), ihneď vypnite sporák. Nenechávajte párky vo vode príliš dlho – inak by mohli stratiť svoju šťavnatosť a ich chuť by nebola taká výrazná.

Metóda, ktorú ocenia gurmáni: Ohrev na pare

Ohrev párkov na pare nie je v slovenských domácnostiach až tak rozšírený, no podľa skúseného mäsiara ide o absolútne najlepší spôsob, ako zachovať ich autentickú chuť, šťavnatosť a zároveň celistvú šupku bez prasknutia.

Ako správne na to?

Vezmite si klasický parák, ktorý umiestnite nad hrniec s mierne vriacou vodou. Na tento parák poukladajte párky tak, aby sa navzájem nedotýkali, a nechajte ich zhruba 10 minút prehrievať v pare. Táto metóda je síce časovo trochu náročnejšia, no výsledná chuť a dokonalá šťavnatosť párkov za tú námahu rozhodne stoja.

Týmto spôsobom dosiahnete, že sa párky nezbavia svojej prirodzenej vlhkosti a zostanú príjemne šťavnaté, akoby boli čerstvo pripravené u mäsiara.

Najrýchlejší, ale zároveň najrizikovejší spôsob: Ohrev v mikrovlnke

Pokiaľ nemáte veľa času a zvažujete použiť mikrovlnnú rúru, mali by ste byť obzvlášť opatrní. Ide totiž o najrizikovejší spôsob ohrevu párkov, ktorý môže skončiť ich popraskaním, nerovnomerným ohrevom a dokonca aj vysušením.

Ako minimalizovať riziko v mikrovlnke?

Ak iná možnosť neexistuje, postupujte nasledovne: Vložte párky do vhodnej nádoby, pridajte dostatok vody a zakryte ich viečkom alebo tanierom. Nastavte mikrovlnnú rúru na stredný výkon a zahrievajte párky postupne, približne jednu minútu. Potom ich skontrolujte, otočte a v prípade potreby krátko dohrejte. Práve týmto postupným ohrevom dosiahnete najlepší možný výsledok pri použití mikrovlnky.

Pamätajte však, že pri tomto spôsobe máte veľmi obmedzenú kontrolu nad výsledkom a chuť nebude nikdy taká dobrá ako pri predchádzajúcich metódach.

Záverečné rady mäsiara: Ako vždy uspieť?

Či už sa rozhodnete ohrievať párky vo vode, na pare alebo v mikrovlnnej rúre, vždy je dôležité dodržať tri základné pravidlá:

  • Nikdy nepoužívajte príliš horúcu (vriacu) vodu.

  • Pred ohrevom párky nechajte zohriať na izbovú teplotu.

  • Ohrievajte ich pomaly a postupne, aby ste predišli prudkým teplotným zmenám.

Tieto jednoduché rady vám zaistia, že vaše párky budú vždy dokonale pripravené, chutné a nepopraskané. Skúste si tieto metódy osvojiť a vaša rodina či hostia budú vždy maximálne spokojní.

Teraz už presne viete, ako dosiahnuť perfektné párky bez praskania. Stačí si vybrať spôsob, ktorý najviac vyhovuje vašim preferenciám a času, a dokonalý výsledok máte zaručený.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané