Ako na dokonalú zemiakovú kašu? Skúste tieto 3 triky a zabudnite na mixér. Výsledok si zamilujete

Zdieľať
zemiaková kaša
zemiaková kaša Foto: depositphotos.com

Kto by nemiloval jemnú, nadýchanú a vláčnu zemiakovú kašu? Je to klasika, ktorú poznáme od detstva, a len máloktoré jedlo dokáže byť takou univerzálnou prílohou. Výborne sa hodí k vyprážaným rezňom, rybám či zelenine. Ak si však myslíte, že na perfektnú kašu potrebujete elektrický šľahač, možno vás prekvapíme. Stačia vám tri jednoduché finty a výsledok bude ako od profesionála.

Ako pripraviť zemiakovú kašu, ktorá vás ohromí?

Základom lahodnej zemiakovej kaše sú predovšetkým tri hlavné ingrediencie – zemiaky, maslo a mlieko. Možno máte tendenciu všetko len rýchlo premiešať elektrickým mixérom, ale pozor, týmto si zbytočne uberáte na kvalite aj chuti. Skutočne skvelú kašu totiž pripravíte trochu inak a hlavne ručne. Takáto zemiaková dobrota sa doslova rozplýva na jazyku. Ako na to?

1. Vyberajte správny typ zemiakov

Aby bola kaša dokonale jemná, vyberte vždy múčnaté odrody zemiakov. Majú vysoký obsah škrobu a po uvarení sa ľahko rozpadávajú. Presne tento typ zemiakov sa používa aj pri príprave zemiakových knedlí alebo krokiet. Škrob je kľúčový, pretože vytvára nádhernú nadýchanú štruktúru.

Na jednu porciu počítajte približne 250 až 300 gramov ošúpaných zemiakov. Ak chcete ešte lahodnejší výsledok, skúste zemiaky pripraviť na pare. Stačí do hrnca naliať trochu vody, vložiť naparovací košík a naň naukladať zemiaky pokrájané na menšie kúsky, napríklad osminky. Tento postup zabezpečí, že si zemiaky zachovajú maximum živín aj prirodzenej chuti.

2. Žiadne šľahanie – použite lis

Keď máte zemiaky hotové a ešte horúce, pripravte si lis na zemiaky. Možno ste ho doteraz nepoužívali, no garantujeme vám, že rozdiel spoznáte ihneď. Zemiaky postupne pretlačte lisom, ideálne dvakrát po sebe, aby ste získali skutočne hladkú konzistenciu. Túto hmotu potom premiestnite do veľkej misky, kde ju budete ďalej ručne spracovávať.

V samostatnom hrnčeku si medzitým jemne zohrejte približne 100 ml mlieka spolu so 150 ml smotany na šľahanie. Dávajte si však pozor – mlieko nesmie vrieť, aby sa nepripálilo, čo by mohlo výrazne ovplyvniť výslednú chuť kaše. Do tejto zmesi pridajte aj štipku soli a trochu nastrúhaného muškátového orieška, ktorý kašu krásne prevonia a ochutí.

3. Tajomstvo jemnosti – studené maslo

Teraz prichádza záverečný trik profesionálnych kuchárov: mliečnu zmes pomaly prilievajte k pretlačeným zemiakom a postupne ručne miešajte metličkou. V žiadnom prípade nepoužívajte elektrický šľahač, stačí vám obyčajná ručná metlička. Do ešte horúcej zmesi pridávajte na malé kocky nakrájané studené maslo, ktoré sa postupne roztopí priamo v kaši a vytvorí neodolateľne hodvábnu textúru. Ak sa vám zdá kaša príliš hustá, pokojne prilejte ešte trochu teplého mlieka a ďalej jemne premiešavajte, kým nebude kaša dokonale nadýchaná.

Čo urobiť so zvyškom kaše? Skvelé tipy ako ju využiť!

Zostala vám časť zemiakovej kaše a nechcete ju zbytočne vyhadzovať? Žiaden problém. Zvyšky kaše uložte do chladničky, kde vám bez problémov vydržia aj tri dni. Pri opätovnom zohrievaní kašu vložte do kastrólika, pridajte trošku mlieka a veľmi pomaly ju ohrievajte za stáleho miešania – bude opäť chutná ako čerstvo pripravená.

Ak máte chuť vyskúšať niečo nové, pripravte si rýchle a chutné zemiakové placky. Stačí k zemiakovej kaši pridať jedno vajíčko, trochu múky, nastrúhaný syr alebo kocky salámy a vzniknutú hmotu opiecť na panvici v rozpálenom oleji. Výsledok vás určite prekvapí svojou jednoduchosťou a vynikajúcou chuťou.

Zapečená kaša? Budete nadšení!

Hoci zapekané cestoviny či zemiaky pozná asi každý, zapekanú zemiakovú kašu zatiaľ vyskúšal málokto. Je to však fantastický spôsob, ako využiť zvyšky kaše. Vyskúšajte napríklad slávny anglický pastiersky koláč, kde zemiaková kaša tvorí vrchnú vrstvu, ktorá sa zapečie na mäsovo-zeleninovej zmesi.

Taktiež môžete pripraviť jednoduché zapekané karbonátky – malé mäsové guľky rozložte na vrstvu zemiakovej kaše, posypte ich syrom a vložte do rúry. Po upečení sa chute nádherne prepoja do jedného lahodného celku.

Zaujímavou alternatívou je aj kaša zapekaná s údeným mäsom, ktoré orestujete s cibuľkou, mrkvou a cesnakom, primiešate do kaše spolu s trochou syra a zapekáte, kým povrch krásne nezružovie.

Takto pripravená zemiaková kaša bude lahodná, jemná a nadýchaná, presne ako z kuchyne skúseného šéfkuchára. Už nikdy nebudete potrebovať elektrický mixér – stavte radšej na tieto jednoduché, ale osvedčené rady, a vaše chuťové poháriky vám poďakujú!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané