Ako dlho vydrží mäso v chladničke a mrazničke? Odpoveď vás možno prekvapí

Zdieľať
mäso v mrazničke
mäso v mrazničke Foto: Denisa Stachová

Začnime trochu optimistickou štatistikou. Podľa celosvetových prieskumov každý rok až 48 miliónov ľudí zažije otravu jedlom. Hoci presné čísla o tom, koľko otráv vznikne v domácnostiach a koľko v reštauráciách neexistujú, nezaškodí si zopakovať základné pravidlá skladovania mäsa. Napokon, možno zistíte, že mäso dokáže byť odolnejšie, než sme si doteraz mysleli.

Koľko vydrží mäso v mrazničke?

Mraznička dokáže mäso uchovať bezpečne naozaj veľmi dlho, no treba počítať s tým, že postupne sa kvalita, chuť aj štruktúra mäsa bude mierne zhoršovať. Najlepšie je teda orientovať sa podľa odporúčaných časov zamrazenia jednotlivých druhov mäsa:

  • Hovädzie mäso: vydrží najdlhšie, bezpečne 6 až 12 mesiacov.
  • Hydina (kurča, moriak): približne 9 mesiacov.
  • Bravčové mäso: vhodné je spotrebovať do 4 až 6 mesiacov.
  • Ryby: sú na skladovanie citlivejšie – lososa zamrazte maximálne na 3 mesiace, iné ryby zvládnu aj pol roka.
  • Mleté mäso: kvôli svojej citlivosti vydrží len 2 až 3 mesiace.
  • Spracované alebo tepelne upravené mäso: tiež 2 až 3 mesiace.

Ako správne mäso zmrazovať, aby vydržalo dlhšie čerstvé?

Základnou zásadou je vždy zamrazovať mäso čo najčerstvejšie. Ak chcete udržať jeho šťavnatosť, je vhodné zabaliť ho ešte do ďalšej vrstvy, napríklad do vákuového obalu alebo kvalitného igelitového sáčku. Dôvodom je, že práve vzduch a strata vlhkosti spôsobujú vysychanie mäsa a následne nepríjemné zmeny v chuti.

Správne rozmrazovanie mäsa je kľúčové

Aj rozmrazovanie má svoje pravidlá. Najlepší spôsob, ako mäso rozmraziť, je pomaly – v chladničke. Ak potrebujete rozmrazovanie urýchliť, ponorte mäso do studenej vody, ktorú každých 20 – 30 minút vymieňajte za novú studenú vodu. Dôležité je nedovoliť, aby sa mäso rozmrazovalo pri izbovej teplote, pretože práve vtedy sa veľmi rýchlo množia nebezpečné baktérie.

Pri rozmrazovaní v chladničke buďte opatrní a dbajte na to, aby vám šťava z mäsa nekvapkala na ďalšie potraviny. Tým sa výrazne znižuje riziko kontaminácie iných jedál.

Je možné mäso opakovane zamraziť?

Možno vás to prekvapí, ale áno, mäso môžete znovu zamraziť, avšak iba v prípade, že ste ho rozmrazovali správnym spôsobom, teda postupne v chladničke. Ak bolo mäso dlhšie ako jednu až dve hodiny mimo chladu, rozhodne ho už späť do mrazničky nedávajte. Radšej ho čo najskôr tepelne spracujte a skonzumujte.

Ako dlho vydrží čerstvé mäso v chladničke?

Väčšina surového, tepelne neupraveného mäsa (hovädzie, bravčové) vydrží pri teplote okolo 4 °C v chladničke približne 3 až 5 dní. Samozrejme existujú určité výnimky, ktoré treba poznať:

  • Mleté mäso a vnútornosti: maximálne 1 až 2 dni.
  • Čerstvé hydinové mäso: odporúča sa spracovať do 2 dní.
  • Tepelne upravená hydina: vydrží v chladničke približne 3 až 4 dni, ak je správne zabalená.

Ako spoznáte pokazené mäso?

Popri dodržiavaní dát spotreby a správnom skladovaní by ste vždy mali zapojiť svoje zmysly. Ak vám mäso podozrivo zapácha, má nezvyčajnú farbu alebo zvláštnu, lepkavú konzistenciu, radšej ho ihneď vyhoďte. Prevencia v tomto prípade rozhodne stojí za to.

Ak budete dodržiavať tieto zásady skladovania, rozmrazovania a používania mäsa, riziko, že vy alebo vaši blízki skončia so zažívacími problémami, výrazne znížite. Napokon, zdravie by malo byť vždy na prvom mieste!

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané