- Dobré rady a nápady
- Články
- Domácnosť
- Aby vás pri krájaní cibule neštípali oči…
Aby vás pri krájaní cibule neštípali oči…
Pri varení sa bez cibule obvykle nezaobídeme.
Každý, kto ju niekedy krájal, vie, že nás táto zelenina dokáže poriadne potrápiť a vie nám pretiahnuť slzné kanáliky.
V cibuli sú obsiahnuté prchavé zlúčeniny síry, ktoré sa na vzduchu mení na štipľavé látky.
Preto sa jej príprava nezaobíde bez slzenia.
Nabudúce už to tak ale nemusí byť..
Pred krájaním si potrite lopárik octom.
Výhodou je, že tým zabránite nielen slzeniu, ale zároveň doštičku zbavíte baktérií, ktoré sú vo všetkých jej zárezoch.
Kyselina octová je tým najlepším prírodným dezinfekčným prostriedkom.
Vedeli ste, že priemerná kuchynská doštička na sebe má o 200 % viac fekálnych baktérií než je na záchode?
Nájdete na nej salmonelu, E. coli aj listériu.
Všetky tieto baktérie vám môžu pekne znepríjemniť život, pretože spôsobujú hnačkové a infekčné ochorenia.
Aj vy môžete krájať bez plaču.
Jednoducho si pripravte pohár s vodou a skôr, než sa pustíte do krájania cibule, doprajte si dúšok vody, ale neprehltnite.
Vodu podržte počas krájania cibule v ústach, čo vás ochráni pred tým, aby aromatické látky z cibule dráždili vaše oči.
Po pokrájaní cibule vodu prehltnite. Neveríte? Vyskúšajte!
Zapáľte si sviečku
Veľmi zaujímavá metóda.
Pri krájaní cibule si zapáľte kúsok od doštičky sviečku.
Tá by mala spôsobovať prúdenie vzduchu.
Teplý vzduch sa dostane hore a ten chladnejší by mal ísť do sviečky.
Chladnejší vzduch by mal obsahovať štipľavé výpary.
Máte doma potápačské okuliare? Ak áno, tak máte nad krájaním cibule vyhrané.
Krájať pod igelitom mi nepríde moc praktické a preto by som túto metódu moc neodporúčala.
Ďalšie zaujímavé metóda, o ktorej som dosť počula, je namočiť cibuľu do vody, či ju dokonca trošku spariť.
Schladením cibuľa minimalizujete prácu enzýmov.
Poslednou metódou ochrany je používať ostrý nôž.