6 potravín, ktoré sú prísne zakázané jesť ľuďom s poruchou štítnej žľazy. Tomuto sa vyvarujte!

Zdieľať
porucha štítnej žľazy
porucha štítnej žľazy Foto: www.shutterstock.com

Nedostatok jódu môže vážne narušiť funkciu štítnej žľazy – malého, no mimoriadne dôležitého orgánu v oblasti krku, ktorý reguluje množstvo hormónov nevyhnutných pre optimálnu činnosť nášho tela. Štítna žľaza ovplyvňuje metabolizmus, fungovanie nervovej sústavy, trávenie či správnu telesnú teplotu. Na problémy s ňou môžu poukazovať rôzne varovné príznaky, medzi inými opuchnuté a nepríjemne citlivé hrdlo, pocity únavy alebo tlak v hrudníku, niekedy aj ťažkosti s dýchaním či prehĺtaním.

Je známe, že ženy sa s dysfunkciou štítnej žľazy stretávajú častejšie než muži. Ak vám ju odborníci diagnostikovali alebo máte podozrenie, že nie je v poriadku, mali by ste dbať na úpravu životného štýlu, a najmä venovať pozornosť tomu, čo jete. Nasledujúci zoznam potravín je považovaný za problematický pre ľudí so zníženou, ale aj zvýšenou funkciou štítnej žľazy, pretože môžu skomplikovať vstrebávanie jódu či narušiť hormonálnu rovnováhu. Pri liečbe problémov so štítnou žľazou lekári zvyknú odporúčať obmedziť alebo sa úplne vyhnúť týmto jedlám.

1. Cukor

Cukor je bežnou prísadou, ktorá sa nachádza vo väčšine spracovaných potravín, a dokáže rýchlo zvýšiť hladinu cukru v krvi. Pri štítnej žľaze, ktorá nepracuje správne, môže vysoký príjem cukru zhoršiť zápal v tele a negatívne ovplyvniť tvorbu hormónov. Taktiež môže prispieť k prudkým výkyvom energie a nálady, čo je pre ľudí s hormonálnou nerovnováhou ešte náročnejšie zvládnuť. Znižovanie cukru alebo jeho nahrádzanie zdravšími alternatívami, napríklad medom či prírodnými sladidlami, patrí k základným pilierom vyváženej životosprávy pri problémoch so štítnou žľazou.

2. Sója

Sója a výrobky z nej (tofu, sójové mlieko či sójový syr) môžu na prvý pohľad pôsobiť ako vhodná náhrada mäsa alebo mliečnych produktov. Treba však myslieť na to, že sója ovplyvňuje aktivitu niektorých hormónov v tele. Obsahuje totiž izoflavonoidy, ktoré môžu blokovať absorpciu jódu štítnou žľazou. Ak užívate lieky na štítnu žľazu, lekári zvyčajne odporúčajú nejesť sóju (ani produkty z nej) v krátkom časovom rozmedzí pred alebo po užití liečiv, aby nedošlo k zníženiu ich účinnosti. Dôležitá je aj miera konzumácie – občasná malá porcia sóje väčšinou nespôsobí vážne komplikácie, no pri potvrdenej diagnóze ochorenia štítnej žľazy je lepšie byť opatrný a o vhodnom množstve sa poradiť s odborníkom.

3. Potraviny vyprážané na veľkom množstve oleja či tuku

Vyprážanie na vysokej teplote vo väčšom množstve oleja či tuku spôsobuje vznik transmastných kyselín, ktoré sú známe svojim negatívnym vplyvom na srdcovo-cievny systém a celkovú hladinu cholesterolu. V prípade problémov so štítnou žľazou sa odporúča čo najviac znížiť príjem tohto typu pokrmov, pretože môžu prispievať k upchávaniu ciev, zvyšovať zápal v tele a celkovo sťažovať hormonálnu rovnováhu. Namiesto vyprážania radšej skúste jedlo pripraviť pečením, varením v pare alebo dusením, čím si uchováte dôležité živiny a znížite množstvo škodlivých tukov.

4. Kvitnúca (krížokvetá) zelenina

Sem radíme najmä kapustu, brokolicu, karfiol či ružičkový kel. Tieto druhy zeleniny obsahujú izotiokyanáty, ktoré môžu štítnu žľazu za určitých okolností brzdiť pri vstrebávaní jódu. Aj keď ide inak o zdravé a nutrične bohaté potraviny, ľudia s hypotyreózou (zníženou funkciou štítnej žľazy) by ich mali konzumovať s mierou a ideálne po tepelnej úprave. Tá dokáže znížiť obsah látok, ktoré škodia vstrebávaniu jódu, a pritom ponechá väčšinu dôležitých vitamínov. Netreba túto zeleninu úplne vyradiť z jedálnička, stačí si dať pozor na množstvo a zvoliť správnu prípravu – varenie alebo dusenie pomôže minimalizovať jej negatívny efekt.

5. Lepok

Výrobky z pšenice, raže či jačmeňa sú pre mnohých ľudí každodennou súčasťou jedálnička. Problém však nastáva, ak je narušená činnosť štítnej žľazy a zároveň sú prítomné autoimunitné prejavy. Lepok môže zosilňovať zápalové procesy v organizme, čo sa môže odraziť na zhoršení funkcie štítnej žľazy. U niektorých ľudí s ochorením tohto druhu sa zistilo, že po obmedzení lepku sa im znížila frekvencia zápalových stavov a celkovo sa cítili lepšie. Zamerajte sa preto na potraviny, ktoré prirodzene neobsahujú lepok, ako je ryža, pohánka, kukurica či amarant, alebo siahnite po certifikovaných bezlepkových výrobkoch.

6. Káva

Šálka kávy môže síce naštartovať naše telo i myseľ, no podľa viacerých endokrinológov sa neodporúča ľuďom so štítnou žľazou vo výraznej nerovnováhe konzumovať viac ako jednu šálku denne. Nadmerné množstvo kofeínu môže zaťažovať nielen štítnu žľazu, ale aj nadobličky, čím sa môže prispieť k pocitom nervozity a vyčerpaniu. Pre mnohých ľudí býva káva neodmysliteľnou súčasťou rannej rutiny, no ak bojujete s hormónmi, skúste aspoň obmedziť jej denné množstvo. Niekedy pomôže vyskúšať alternatívy, napríklad kávovinu či bylinné čaje, vďaka ktorým sa nemusíte úplne vzdať rituálu teplého nápoja.

Ak vám nedávno diagnostikovali ochorenie alebo dysfunkciu štítnej žľazy, najlepšie je všetky zmeny v stravovaní konzultovať s lekárom alebo výživovým poradcom. Každý organizmus reaguje inak a je dôležité nájsť rovnováhu tak, aby ste mali zabezpečený dostatočný príjem jódu a zbytočne nezaťažovali už aj tak citlivý hormonálny systém. Vylúčením či obmedzením týchto šiestich druhov potravín však môžete štítnej žľaze vytvoriť lepšie podmienky na správne fungovanie a výrazne si uľahčiť celkovú liečbu. Zdravie štítnej žľazy sa totiž prelína s mnohými aspektmi nášho života, preto by sme jej stav nemali podceňovať.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané