5 potravín, ktoré vám pomôžu udržať si myseľ v starobe

Zdieľať
potraviny
5 potravín, ktoré vám pomôžu udržať si myseľ v starobe Foto: www.gettyimages.com

Námetom na zamyslenie nie sú len zaujímavé knihy a nápady, ale aj jedlo. Moderný človek sa musí rýchlo adaptovať na neustále sa meniace pracovné podmienky.

Obsah:

  1. Pravidlá pre stravovanie
  2. Najzdravšie potraviny pre mozog
  3. Bobule
  4. Ryby a morské plody
  5. Orechy a semená
  6. Zelenina a ovocie

Často z tohto dôvodu ľudia pracujú 12 hodín denne a znižujú množstvo spánku. Aby mozog pracoval čo najproduktívnejšie a nezlyhal, mala by byť strava nasýtená vitamínmi a mikroelementmi. Nižšie sa dozviete o potravinách, ktoré majú pozitívny vplyv na duševnú činnosť.

Pravidlá pre stravovanie

Zdravé potraviny si zachovávajú svoje výhody iba vtedy, keď ich jete správne:

  1. Neprejedať sa. Neprejedajte sa ani ovocím a zeleninou, zaťažujú žalúdok.
  2. Rozdeľte jedlo rovnomerne po celý deň. Napríklad jablko na raňajky, banán na obed a hruška na večer. Nejedzte všetko naraz.
  3. Jedzte dobre. Jedlo je nutné rozložiť tak, aby strava bola čo najvyváženejšia. Ráno jedzte kašu a ovocie, počas dňa jedzte výdatne (napríklad mäsité jedlá), večer sa snažte nepreťažovať gastrointestinálny trakt a jedzte mliečne pokrmy, ryby a ľahké polievky.

Najzdravšie potraviny pre mozog

Pri výbere produktov je potrebné venovať pozornosť nasledujúcim faktorom:

  • šetrnosť výroby alebo pestovania k životnému prostrediu
  • nedostatok potravinárskych prídavných látok, farbív, konzervačných látok a pesticídov
  • výhody použitia
  • strava pre zdravý mozog
    5 potravín, ktoré vám pomôžu udržať si myseľ v starobe Foto: www.gettyimages.com

Bobule

Maliny, čučoriedky, ríbezle, jahody. Koľko bobúľ je možné nájsť na letnej chate alebo na trhu? Tieto bobule sú plné vitamínov, antioxidantov, mikroelementov a makroživín. Môžu byť konzumované vo veľkom množstve bez obáv z priberania, pretože obsahujú veľmi málo kalórií. Z bobúľ môžete pripraviť rôzne šaláty, koktaily a džúsy.

Ryby a morské plody

Na produktívnu prácu mozgu musíte do stravy zaviesť ryby alebo iné morské plody. Patria medzi ne aminokyseliny ako omega-3 a omega-8, ktoré výrazne urýchľujú duševnú činnosť. Tiež ryby obsahujú veľa jódu a fosforu. Konzumácia jednej ryby týždenne môže výrazne znížiť riziko Alzheimerovej choroby.

Orechy a semená

Tento typ produktu má nasledujúce užitočné vlastnosti:

  •  nasycuje telo omega-3 a omega-6 aminokyselinami
  •  dodáva tiamín a horčík, ktoré slúžia ako prírodné antidepresíva
  •  slúži ako zdroj vápnika, draslíka, fosforu, železa a horčíka

Okamžite sa oplatí vykonať rezerváciu. Orechy a semená sú veľmi kalorické, takže výhody budú viditeľné, ak budete pri ich používaní umiernení. Neodporúča sa jesť viac ako 50 gramov semienok alebo orechov denne.

Zelenina a ovocie

Pri zostavovaní zoznamu zdravých potravín pre mozog nemožno zabudnúť ovocie a zeleninu. Zlepšujú proces trávenia, odstraňujú toxíny z tela, zlepšujú náladu, dodávajú telu živiny, vitamíny, aminokyseliny a sacharidy.

Nedávne štúdie uvádzajú, že optimálny počet porcií ovocia by mal byť 4 porcie denne (300-400 gramov). Aké ovocie si vybrať, záleží iba na vašej chuti a preferenciách.

Dobre sa najesť. Zlepšiť funkciu mozgu. Nezabudnite ale, že jedna potravina v tomto prípade nestačí. Pre mozog, rovnako ako pre celé telo, sú potrebné špeciálne cvičenia.

Zdroj: pudgh.barcelonadesignweek.com

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané