Námetom na zamyslenie nie sú len zaujímavé knihy a nápady, ale aj jedlo. Moderný človek sa musí rýchlo adaptovať na neustále sa meniace pracovné podmienky.
Obsah:
- Pravidlá pre stravovanie
- Najzdravšie potraviny pre mozog
- Bobule
- Ryby a morské plody
- Orechy a semená
- Zelenina a ovocie
Často z tohto dôvodu ľudia pracujú 12 hodín denne a znižujú množstvo spánku. Aby mozog pracoval čo najproduktívnejšie a nezlyhal, mala by byť strava nasýtená vitamínmi a mikroelementmi. Nižšie sa dozviete o potravinách, ktoré majú pozitívny vplyv na duševnú činnosť.
Pravidlá pre stravovanie
Zdravé potraviny si zachovávajú svoje výhody iba vtedy, keď ich jete správne:
- Neprejedať sa. Neprejedajte sa ani ovocím a zeleninou, zaťažujú žalúdok.
- Rozdeľte jedlo rovnomerne po celý deň. Napríklad jablko na raňajky, banán na obed a hruška na večer. Nejedzte všetko naraz.
- Jedzte dobre. Jedlo je nutné rozložiť tak, aby strava bola čo najvyváženejšia. Ráno jedzte kašu a ovocie, počas dňa jedzte výdatne (napríklad mäsité jedlá), večer sa snažte nepreťažovať gastrointestinálny trakt a jedzte mliečne pokrmy, ryby a ľahké polievky.
Najzdravšie potraviny pre mozog
Pri výbere produktov je potrebné venovať pozornosť nasledujúcim faktorom:
- šetrnosť výroby alebo pestovania k životnému prostrediu
- nedostatok potravinárskych prídavných látok, farbív, konzervačných látok a pesticídov
- výhody použitia
5 potravín, ktoré vám pomôžu udržať si myseľ v starobe Foto: www.gettyimages.com
Bobule
Maliny, čučoriedky, ríbezle, jahody. Koľko bobúľ je možné nájsť na letnej chate alebo na trhu? Tieto bobule sú plné vitamínov, antioxidantov, mikroelementov a makroživín. Môžu byť konzumované vo veľkom množstve bez obáv z priberania, pretože obsahujú veľmi málo kalórií. Z bobúľ môžete pripraviť rôzne šaláty, koktaily a džúsy.
Ryby a morské plody
Na produktívnu prácu mozgu musíte do stravy zaviesť ryby alebo iné morské plody. Patria medzi ne aminokyseliny ako omega-3 a omega-8, ktoré výrazne urýchľujú duševnú činnosť. Tiež ryby obsahujú veľa jódu a fosforu. Konzumácia jednej ryby týždenne môže výrazne znížiť riziko Alzheimerovej choroby.
Orechy a semená
Tento typ produktu má nasledujúce užitočné vlastnosti:
- nasycuje telo omega-3 a omega-6 aminokyselinami
- dodáva tiamín a horčík, ktoré slúžia ako prírodné antidepresíva
- slúži ako zdroj vápnika, draslíka, fosforu, železa a horčíka
Okamžite sa oplatí vykonať rezerváciu. Orechy a semená sú veľmi kalorické, takže výhody budú viditeľné, ak budete pri ich používaní umiernení. Neodporúča sa jesť viac ako 50 gramov semienok alebo orechov denne.
Zelenina a ovocie
Pri zostavovaní zoznamu zdravých potravín pre mozog nemožno zabudnúť ovocie a zeleninu. Zlepšujú proces trávenia, odstraňujú toxíny z tela, zlepšujú náladu, dodávajú telu živiny, vitamíny, aminokyseliny a sacharidy.
Nedávne štúdie uvádzajú, že optimálny počet porcií ovocia by mal byť 4 porcie denne (300-400 gramov). Aké ovocie si vybrať, záleží iba na vašej chuti a preferenciách.
Dobre sa najesť. Zlepšiť funkciu mozgu. Nezabudnite ale, že jedna potravina v tomto prípade nestačí. Pre mozog, rovnako ako pre celé telo, sú potrebné špeciálne cvičenia.
