3 známe ingrediencie do cukroviniek, ktoré by ste podľa svetoznámeho kuchára určite mali vyskúšať

Zdieľať
vianočné korenie
vianočné korenie Foto: www.shutterstock.com

Čo to vlastne nachádza v týchto malých sladkostiach? Možno to vyzerá nezvyčajne, no chuť je skutočne výnimočná! A ešte by ste to mohli vyskúšať? Ak hľadáte nové chute pre svoje vianočné cukrovinky, máte plno dôvodov na radosť. „Mám rád objavovanie rôznych chutí. Nemusia to byť ani úplne nové ingrediencie“ hovorí známy kuchár.

Možno máte podobný pocit, že tradičné recepty sú pevne ustálené a ťažko sa od nich odchýliť. Napriek tomu by ste mohli mať chuť pridať do vianočného pečenia niečo nové, originálne, s nečakanými chuťovými kombináciami. Nebojte sa experimentovať, nie ste v tom sami.

„Počas Vianoc mám málo priestoru na experimentovanie,“ priznáva  kuchár. „Skôr sa sústredím na korenie, ktoré som objavil na svojich cestách, a na podobné vychytávky.“ Tieto jedinečné ingrediencie rád odporúča aj vám, aby ste mohli priniesť do svojich cukroviniek niečo špeciálne a nezvyčajné.

Aromatické korenie. Kardamóm

Turci a Indovia často pridávajú kardamóm do svojej kávy, a jeho vôňa je prítomná v mnohých arabských aj anglických dezertoch. Kardamóm je jedným z tých korenín, ktoré nie sú veľmi rozšírené, no dokážu priniesť do jedál obrovský šmrnc. „U nás sa prakticky nepoužíva, ale dokáže pokrmu dodať výnimočný charakter. Navyše nepoznám nikoho, kto by ho nemiloval,“ odporúča kuchár. Je však veľmi intenzívne, takže stačí len malé množstvo na dochutenie cukroviniek. Môžete nájsť celé sušené tobolky alebo mletý kardamóm, ktorý je pripravený na okamžité použitie. Skvelý sa hodí do orechových cukroviniek alebo do jemných vanilkových rožkov.  Kardamóm je základnou súčasťou tradičných švédskych vianočných pletenec, no tiež sa skvele hodí do českých cukroviniek, kde prináša nezameniteľnú arómu.

Sladké Fazule – Tonka boby

V posledných rokoch sa v odporúčaniach a receptoch českých cukrárov často objavujú tonka boby, známe aj ako tonka fazule. Ide o fermentované semená stromu silovoňa obecného, ktoré dodávajú dezertom unikátnu chuť. V obchodoch ich nájdete buď sušené, alebo vo forme pasty. Pri kúpe pasty však dávajte pozor na obsah cukru a aditív, aby ste mohli využiť ich chuť naplno bez nadbytočných prísad. Tonka boby prinášajú veľmi špecifickú, sladkú a zároveň výraznú príchuť, ktorá pripomína pravú vanilku. Sú ideálne prakticky do všetkého, kam by ste pridali ich lusk. Oceňujete ich napríklad vo vaječnom likéri alebo v jemných rožkoch, kde poskytujú hlbokú a vyváženú sladkosť.

Ružové dekorácie – elegancia a tradícia

Možno chcete len jemne ozvláštniť cukrovinky, ktoré vaša rodina miluje už po generácie. „Pre moju rodinu a priateľov nie sú Vianoce časom na veľké experimenty,“ zdôrazňuje. Namiesto toho navrhuje jemnú zmenu v dekorácii, ktorá prinesie nový vzhľad bez narušenia tradície. „Môžete krásne posypať svoje cukrovinnky nasekanými pistáciami alebo sušenými a jemne rozdrvenými lístkami ruží.“ Mimo sezóny môžete tieto dekorácie objednať cez internet alebo nájsť u spoľahlivého bylinkára. Ak však ruže sami nevysušujete, nebojte sa použiť čerstvé alebo dostupné sušené kvety. Táto drobná zmena prináša do tradičného vianočného pečenia nielen nový vzhľad, ale aj intenzívnejšiu a zaujímavejšiu chuťovú skúsenosť.

Vyskúšajte tieto menej známe, no mimoriadne chutné ingrediencie a obohaťte svoje vianočné cukrovinky o nové, nezvyčajné chute. S radami od svetoznámeho kuchára môžete priniesť do svojich sladkostí niečo jedinečné, čo zaujme nielen vás, ale aj vašich blízkych a hostí. Nebojte sa experimentovať a objavovať nové možnosti, ktoré vaše pečenie ešte viac obohatia.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané