12 potravín, ktoré poškodzujú zdravie vášho srdca

Zdieľať
srdce
12 potravín, ktoré poškodzujú zdravie vášho srdca Foto: www.gettyimages.com

Jesť zdravo, veľa spať a pravidelne sa hýbať sú tri základné činnosti, ktoré musíte robiť pre zdravý a dlhý život. Nezdravé jedlo môže mať mnoho podôb a niektoré potraviny sú pre vaše srdce zlé. Hlavne pri veľmi častej konzumácii. Poradíme vám, aké potraviny by ste mali zo svojho jedálnička odstrániť alebo veľa znížiť ich množstvo. Zaistíte si tým čisté tepny.

Červené mäso, konzervy a mrazené jedlo

Ľudia, ktorí jedia denne červené mäso (hovädzie, jahňacie), majú vysoké hodnoty látok, ktoré sú spojené so srdcovými chorobami. Mali by ste si preto červené mäso dať iba raz za čas.

Z jedálnička odstráňte aj zeleninové konzervy alebo polievky v plechovke, pretože obsahujú veľa soli. Tá zvyšuje krvný tlak, znižuje kyslík v tele a zvyšuje riziko infarktu. To isté platí pri mrazenom jedle.

mäsová konzerva
12 potravín, ktoré poškodzujú zdravie vášho srdca Foto: www.gettyimages.com

Údeniny, smotana a pečivo

Salámy, slanina, klobásy a ďalšie údeniny obsahujú veľa soli a nasýtených tukov. Oboje zvyšuje riziko srdcových ochorení.

Smotana do kávy obsahuje hydrogenované oleje, ktoré zvyšujú hladinu cholesterolu. Ak si chcete kávu ochutiť, dajte prednosť mlieku.

Sušienky, koláče a ďalšie sladkosti obsahujú veľa cukru a tuku, pričom oboje je rizikom pre zdravie srdca.

údeniny
12 potravín, ktoré poškodzujú zdravie vášho srdca Foto: www.gettyimages.com

Zmrzlina, vyprážané jedlo a sladké nápoje

Zmrzlina dokáže výrazne zvýšiť cholesterol. Raz za čas vám neublíži, ale denne by ste ju konzumovať nemali.

Vyprážané jedlá obsahujú veľa trans-tukov. Iba 120 gramov vyprážaného kurčaťa obsahuje rovnako cholesterolu ako 11 plátkov slaniny. Zvoľte preto radšej inú úpravu mäsa.

Sladené, nealkoholické nápoje sú známe cukrom a umelými sladidlami, ktoré vás vystavujú riziku mŕtvice a infarktu.

vyprážané jedlo
12 potravín, ktoré poškodzujú zdravie vášho srdca Foto: www.gettyimages.com

Zapečené cestoviny, pečeň a tvaroh

Cestoviny zapečené so syrom, smotanou a údeninou sú veľkým rizikom pre srdce. Obsahujú nasýtené tuky a veľa soli, ktoré poškodzujú srdce.

Pečeň je veľmi bohatá na železo, ale tiež zvyšuje hladinu cholesterolu. Preto ich konzumujte iba príležitostne.

Tvaroh nie je vyložene nezdravý, ale obsahuje veľa soli, aj keď nie je slaný. To zvyšuje krvný tlak a neutralizuje výhody spojené s vysokým obsahom vápnika.

zapečené cestoviny
12 potravín, ktoré poškodzujú zdravie vášho srdca Foto: www.gettyimages.com

Zdroj: prosvet.cz, newsitamea.gr

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané