Zemiaková kaša. Poznáte pôvodný recept z roku 1747 a viete, ako ju znovu ohriať?

Zdieľať
kaša
Zemiaková kaša. Poznáte pôvodný recept z roku 1747 a viete, ako ju znovu ohriať? Foto: www.freepik.com

Zemiaková kaša patrí medzi obľúbené jedlá, najmä u detí. Čo urobiť, aby bola dobrá aj druhýkrát? Máme pre vás triky, ako ju ohriať tak, aby chutila ako práve uvarená.

Zemiaková kaša dokáže urobiť z obyčajného rezňa, fašírky, filé či zeleninových placiek jedlo pre bohov. Málokto ale vie, že túto dobrotu varili už naši predkovia v 18. storočí. Prvý recept na zemiakovú kašu sa objavil v roku 1747, konkrétne v kuchárke Umenie varenia od Hannah Glassa. Zaujímavé je, že vtedy sa kaša pripravovala zo zemiakov varených v šupke. Ešte horúce hľuzy boli ošúpané, roztlačené a ochutené mliekom, maslom a soľou. Podobný recept na túto pochúťku pretrváva aj dodnes.

Tipy na ohrev zemiakovej kaše nájdete aj na videu:

Zemiaková kaša trochu inak

Čo o to, uvariť kašu nie je žiadne umenie. S trochou fantázie to zvládne aj menšie dieťa. Aby kaša bola dobrá, je potrebné používať múčne odrody zemiakov, ktoré v obchode zoženiete vo vrecúškach pod názvom „zemiaky – varný typ C“. Tieto hľuzy obsahujú veľa škrobu, ktorý kašu nádherne prepojí. Pokiaľ ale chcete, aby vaša kaša chutila trochu netradične, môžete ju dochutiť cesnakom, syrom, kúskami slaniny, kyslou smotanou, vyprážanou cibuľkou, muškátovým orieškom alebo dokonca horčicou! Milovníci drsnejších chutí do nej dokonca pridávajú chren, bielu okrúhlicu či japonské wasabi.

Pokračujte na ďalšej strane

Zdobená po francúzsky

Pokiaľ si potrpíte na estetiku, môžete vyskúšať francúzsku verziu zemiakovej kaše. Hovorí sa jej pommes duchesse. Pripravuje sa z prelisovaných zemiakov, vajec, žĺtkov, zmäknutého masla, korenia, soli a strúhaného muškátového orieška. Táto zemiaková kaša sa ale neservíruje klasicky, ako naša príloha. Francúzi ju plnia do cukrárskeho vrecka a vytvárajú z nej malé pusinky, ktoré pečú v rúre vyhriatej na 170 °C dozlatista. Hotové zemiakové pusinky potom slúžia ako príloha k mäsu či šalátom. Určite stojí za vyskúšanie!

Na videu nájdete vychytávku na prípravu zemiakovej kaše:

Znovu ako čerstvá

Má však jednu veľkú nevýhodu – zle sa ohrieva. Veľa gazdiniek sa sťažuje, že sa na dne hrncov pripaľuje, a nakoniec je z nej viac škody ako úžitku. Tak čo teraz? Profesionálni kuchári odporúčajú využiť vodný kúpeľ. Princíp je rovnaký, ako keď rozpúšťate čokoládu na varenie. Ako na to: Naplňte hrniec vodou a vodu priveďte do varu. Potom na hrniec postavte nádobu so zemiakovou kašou a dôkladne ju miešajte dovtedy, kým ju para (prípadne aj voda) zahreje.

Šup s ňou do rúry

Zaujímavý variant ohrevu zemiakovej kaše ponúka rúra na pečenie. Stačí prílohu dať do pekáča s trochou masla a zapiecť. Pokiaľ sa vám nechce čakať, môžete dať hrniec so zemiakovou kašou na varič, zriediť ju mliekom, maslom a za priebežného miešania ju ohriať. Bude krásne vláčna, teplá a našľahaná.

Zdroj: ireceptar.cz, www.igurmet.cz,www,kuchynelidlu.cz, www.southernliving.com

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané