
- Dobré rady a nápady
- Články
- Domácnosť
- Zemiaková kaša. Poznáte pôvodný recept z roku 1747 a viete, ako ju znovu ohriať?
Zemiaková kaša. Poznáte pôvodný recept z roku 1747 a viete, ako ju znovu ohriať?

Zemiaková kaša patrí medzi obľúbené jedlá, najmä u detí. Čo urobiť, aby bola dobrá aj druhýkrát? Máme pre vás triky, ako ju ohriať tak, aby chutila ako práve uvarená.
Zemiaková kaša dokáže urobiť z obyčajného rezňa, fašírky, filé či zeleninových placiek jedlo pre bohov. Málokto ale vie, že túto dobrotu varili už naši predkovia v 18. storočí. Prvý recept na zemiakovú kašu sa objavil v roku 1747, konkrétne v kuchárke Umenie varenia od Hannah Glassa. Zaujímavé je, že vtedy sa kaša pripravovala zo zemiakov varených v šupke. Ešte horúce hľuzy boli ošúpané, roztlačené a ochutené mliekom, maslom a soľou. Podobný recept na túto pochúťku pretrváva aj dodnes.
Tipy na ohrev zemiakovej kaše nájdete aj na videu:
Zemiaková kaša trochu inak
Čo o to, uvariť kašu nie je žiadne umenie. S trochou fantázie to zvládne aj menšie dieťa. Aby kaša bola dobrá, je potrebné používať múčne odrody zemiakov, ktoré v obchode zoženiete vo vrecúškach pod názvom „zemiaky – varný typ C“. Tieto hľuzy obsahujú veľa škrobu, ktorý kašu nádherne prepojí. Pokiaľ ale chcete, aby vaša kaša chutila trochu netradične, môžete ju dochutiť cesnakom, syrom, kúskami slaniny, kyslou smotanou, vyprážanou cibuľkou, muškátovým orieškom alebo dokonca horčicou! Milovníci drsnejších chutí do nej dokonca pridávajú chren, bielu okrúhlicu či japonské wasabi.
Pokračujte na ďalšej strane