Tieto potraviny za žiadnu cenu nedávajte do chladničky. Riskujete zdravie

Zdieľať
chladnička
Tieto potraviny za žiadnu cenu nedávajte do chladničky. Riskujete zdravie Foto: www.freepik.com

Aj keď sú chladničky a mraznička miestom, kam sme schopní schovať takmer akúkoľvek potravinu, faktom je, že sa sem mnohé z nich dávať nemajú. Nielenže rýchlejšie starnú, ale mení sa aj ich kvalita a tiež často plesnivejú, čo je veľký zdravotný problém.

Ako si poradiť s poriadkom v chladničke?

Schovať všetky potraviny do chladničky je ľahké a v chlade predsa tiež dlhšie vydržia. Lenže nie všetky potraviny si v chladničke uchovajú svoju kvalitu, alebo ešte horšie – začnú plesnivieť kvôli vyššej vlhkosti. V takom prípade rozhodne nejde o ušľachtilé plesne na syroch, ale zdravotné nebezpečenstvo, ktoré prúdom vody nezmyjete.

Kráľovné poriadku vedia, čo kam umiestniť a čo rozhodne do chladničky nepatrí. O svoje tipy a skúsenosti sa podelila Lucia v tomto krátkom videu.

Do chladničky nepatrí veľa potravín

Aj keď majú mnohé chladničky samostatnú sekciu určenú pre zeleninu a ovocie, nie všetky tieto plody do chladničky patria.

Predovšetkým v našich končinách nie je nutné chladiť ovocie. Radšej nájdite chladnejšie miesto v byte, kam môžete bez problémov umiestniť tácku alebo kôš s ovocím i zeleninou. Do chladničky v žiadnom prípade nepatria citrusy, zemiaky alebo cibuľa. Zo všetkých plodín práve tieto strácajú najviac na kvalite. Zelenina a ovocie, ktoré sa rozhodnete uskladniť v chladničke, patria najčastejšie do najspodnejšej časti.

Moderné chladničky sa môžu vo svojom usporiadaní mierne líšiť, preto zistite pri nákupe, ktoré sekcie sú určené na uskladnenie konkrétnych potravín. Môžu mať totiž nielen police, ale aj rôzne zásuvky a šuplíky na syry, údeniny či iné.

Potraviny by ste mali do chladničky dávať vždy uzavreté v krabičke, aby sa z pokrmu zbytočne neodparovala voda. To nesvedčí potravinám, ale ani chladničke, ktorá musí viac chladiť. S vyššou vzdušnou vlhkosťou sa môžete tiež začať stretávať s častejším plesnivením potravín.

Pokračujte na ďalšej strane

chladnička
Tieto potraviny za žiadnu cenu nedávajte do chladničky. Riskujete zdravie Foto: www.freepik.com

Najprv do špajze, potom až do chladničky

Ďalším nešvárom a zbytočným plytvaním je uskladňovanie konzerv či neotvorených sterilizovaných potravín. Tie môžu určite prečkať aj sparné leto v policiach skrinky alebo špajzi. Do chladničky ich dajte až po otvorení. Aby ste predĺžili trvanlivosť obsahu otvorených konzerv či zaváracích pohárov, používajte na vybratie potraviny vždy čisté príbory a nesiahajte na potraviny rukami.

Otvorené konzervy a zaváracie poháre patria do dvierok chladničky, spoločne s otvorenými džúsmi, mliekom či dresingmi. Aj tie totiž zvládnu po nejakú dobu uskladnenia mimo chladničky, kým ste ich ešte neotvorili. Platí to aj pre majonézy, ktoré už dávno nie sú vyrobené z čerstvých vajec, preto nie je nutné nakladať s nimi inak.

Do chladničky tiež nepatrí pečivo, sušienky alebo rôzne krekry a vyprážané zemiačiky. Všetky tieto inak suché potraviny natiahnu vzdušnú vlhkosť a sú vyložene nedobré. U pečiva je preto vhodnejšie zmrazenie. Otvorené chrumky a podobné pochutiny strácajú na kvalite, aj keď sú uložené v suchu, avšak je rozhodne lepšie vrecko uzavrieť a uskladniť v špajzi.

Zdroj: ireceptar.cz, living.iprima.czzpravy.aktualne.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané