Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Pri výbere cibule robíte velikú chybu. Na čo sa používajú jednotlivé druhy?

reklama:
Pri výbere cibule robíte velikú chybu
Pri výbere cibule robíte velikú chybu. Na čo sa používajú jednotlivé druhy?Foto: www.gettyimages.com

Cibuľa patrí medzi základné druhy zeleniny, ktorú máme doma prakticky všetci. Ak doma varíte teplé jedlo, rozhodne cibuľu potrebujete. Na trhu pritom existuje hneď niekoľko druhov cibule, ktorú môžete v kuchyni používať. Každá z nich je niečím špecifická a každá z nich je vhodná na trochu iné použitie. To väčšina ľudí netuší a používajú všetky druhy rovnako. To je ale veľká chyba. Poradíme vám, ako používať jednotlivé druhy tejto zeleniny.

Biela cibuľa

Bielu cibuľu môžete pridať prakticky do všetkých pokrmov, ak máte radi pikantné jedlá. Jej silná aróma sa skvele hodí do burgera alebo šalátu. Mali by ste myslieť na to, že nie je vhodná na varenie alebo karamelizáciu. V kuchyni vám dobre poslúži do omáčok, šalátov alebo na vyprážanie. Navyše posilňuje imunitu a má baktericídne vlastnosti, takže sa oplatí aj zo zdravotných dôvodov.

Červená cibuľa

Tento druh cibule obsahuje málo kalórií a je ťažko stráviteľná. Na druhú stranu je bohatým zdrojom vitamínu C, ktorý posilňuje imunitu. Najlepšie ju použijete v stredomorskej kuchyni, kde vynikne svojou jemnou chuťou. Vďaka jej chuti ju môžete pokojne jesť aj surovú, pridať ju do mäsovej omáčky alebo k cestovinám. Mnoho ľudí ju tiež nakladá a pridáva do burgera.

Žltá cibuľa

Žltá cibuľa je u nás najrozšírenejšia. Má veľmi charakteristickú vôňu aj chuť. Vďaka svojim vlastnostiam ju môžete dusiť, vyprážať, karamelizovať alebo pridať do polievky. Je bohatým zdrojom draslíka, zinku, vápnika, horčíka, železa a vitamínov (B, C a E). Dokáže posilňovať imunitný systém, organizmus pred infekciami, čistí telo a pôsobí močopudne.

Šalotka

Tento druh cibule je u nás stále populárnejší. Má veľmi jemnú chuť a dokonale sa hodí k mäsu. Rovnako tak ale môžete šalotku pridať aj ku grilovaným rybám alebo do šalátu. Jesť ju môžete aj surovú, pretože obsahuje veľa vitamínov a minerálov. Musíte počítať s vyššou cenou v obchode, pretože táto cibuľa rozhodne nepatrí medzi najlacnejšie odrody na trhu.

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Frenky
Autor Dátum 20. marca 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.