Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Prečo si sypať do kávy soľ? Nie je to šialený nápad, vedci zistili zázračné účinky

reklama:
káva
Prečo si sypať do kávy soľ? Nie je to šialený nápad, vedci zistili zázračné účinkyFoto: www.freepik.com

Väčšina z nás si dáva do kávy cukor alebo mlieko. Ale ani soľ nie je na zahodenie, zistite prečo.

Soľ v káve je (staro) nový trend, ktorý oprášil americký televízny šéfkuchár Alton Brown. Prečo na ňom tak lipnú? Podľa Browna je soľ geniálnym riešením, ako z niektorých silnejších druhov káv vytlačiť povestnú (a nie vždy príjemnú) horkosť. Jeho súkromným tipom je pridávať na špičku lyžičky soli do uvarenej kávy. Výsledný nápoj je potom oveľa chutnejší, pretože práve soľ podporuje sladšiu chuť kávy.

Na videu sa dozviete čo všetko dokáže soľ v káve:

Prekyslenie prináša zápaly

Aby toho nebolo málo, tak výživoví poradcovia soľ v káve podporujú. Dokonca aj americký výživový expert a autor kníh, Dr. Daryl Gioffre. Podľa neho má frekvencia a množstvo vypitej kávy veľký vplyv na zdravie. Ide síce o prírodný životabudič, ktorý telu dodá veľa živín a látok, ale bohužiaľ má jednu vadu na kráse – nadbytku kyseliny. A práve táto zložka môže mať nepríjemný vplyv na trávenie, pálenie záhy alebo reflux. „Pri prikyslení dochádza v tele k mnohým zápalom. Navonok sa táto nepohoda môže prejavovať únavou, zažívacími problémami, nespavosťou alebo podlomenou imunitou,“ hovorí expert.

Korenie káve pomáha…

Ak pijete viac šálok denne, nemali by ste zabudnúť si ich osoliť. Prečo? Štipka soli totiž dokáže v káve neutralizovať všetku kyslosť. Podľa Gioffreho to ale nie je jediný jej prínos. Pre ženy v strednom a staršom veku je soľ prírodným liekom na zdravé kosti. „S pribúdajúcim vekom kosti chradnú a stenčujú sa. Preto je dôležité dať organizmu dostatočný príjem soli, aby sa oddialilo riziko osteoporózy alebo osteopénie,“ hovorí odborník.

himalájska soľ
Prečo si sypať do kávy soľ? Nie je to šialený nápad, vedci zistili zázračné účinkyFoto: www.freepik.com

Nie je soľ ako soľ

Podľa výživového poradcu Gioffreho je zlodejom pevnosti kostí práve kyselina. „Aby sa telo popasovalo s prekyslením, odčerpáva zo svalov a kostí vápnik a horčík. Keď sa nič proti tomu neurobí, kosti začnú chradnúť. Vy ale môžete použiť soľ, ktorá utlmí kyslosť kávy a zároveň telu dodá chýbajúce minerály. Lenže so soľou to nie je až také jednoduché.

Podľa Gioffreho existujú soli, ktoré organizmu pomáhajú a potom tie, ktoré škodia. „Ak chcete použiť zdravú soľ, vždy siahnite po tej prírodnej, ako je himalájska, keltská, morská alebo vysoko minerálna alkalická soľ, ktorú väčšina ľudí pozná ako jedlú sódu,“ odporúča Gioffre. Naopak vyvarovať by ste sa mali takzvanej kuchynskej soli, ktorá je známa ako chlorid sodný. Ide o priemyselne spracovaný produkt, ktorý je vybielený, bez minerálov a plný toxínov. Taká soľ len zvyšuje krvný tlak a negatívne pôsobí na krvný systém.

Zaobstarajte si soľničku

Na stole majte vždy soľničky na ochutenie nielen pokrmov, ale aj kávy. Vždy si ale vyberajte zdravú soľ. Najlepšou voľbou je himalájska soľ, ktorá obsahuje veľké množstvo vápnika, horčíka, draslíka, železa, ale aj zinku a medi. A to je presne tá „parta minerálov“, ktorú vaše telo potrebuje! Himalájsku soľ spoznáte podľa ružovej bary. V obchodoch ju zoženiete aj jemne namletú vo vrecúškach po 500 g a 1000 g.

Zdroj: ireceptar.cz, www.womansworld.com, www.bio-detox.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Dena
Autor Dátum 15. septembra 2023

Som milovníčka dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Dobre Rady a Napady logo
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.