Vedeli ste že mikrovlnku môžete použiť aj inak, ako na ohrev jedla?

Zdieľať
676def30.jpg

Vedeli ste že…

mikrovlnnú rúru môžete použiť aj na toto?

  • Pomocou mikrovlnej rúry sa dá dezinfikovať hubka na umývanie riadu aj krájacie dosky.

          Minúta ohrevu na veľmi vysokej sile vás bezpečne zbaví zárodkov mikroorganizmov.

Hubka
  • Mleté korenie často stráca svoju chuť, ale  tá môže byť vrátená pomocou  mikrovlnnej rúry.

Dajte korenie do rúry a zapnite na plný výkon. Trvá to len 10 sekúnd.

Cierne_korenie_mlete_sur.jpg
  • Na liečbu nádchy môže pomôcť teplé vrecko  soli.

          Toto si môžete ľahko pripraviť sami doma: zoberte nové čisté ponožky a naplňte ich s hrubou soľou.

          Soľ ohrievame v mikrovlnnej rúre po dobu niekoľkých sekúnd, teplo bude držať asi pol hodiny.

  • Mikrovlnná rúra pomôže vytlačiť šťavu z citróna alebo pomaranča do poslednej kvapky.

Za týmto účelom je nutné zahrievať ovocie v mikrovlnnej rúre po dobu 30 sekúnd,  potom sa ľahko šťava vytlačí..

474037580_xs.jpg
  • V mikrovlnke  sa môžu tiež sušiť aj bylinky.

To by sa malo uskutočniť na krátkom programe  s vysokým výkonom do sucha.

  • Odrežte začiatok a koniec cibule a vložte do mirovlnky na 30 sekúnd.

Potom  ju vyberte a môžte zvesela krájať bez sĺz.

  • Mikrovlnná rúra môže pomôcť urýchliť „namáčanie“ šošovice alebo fazuľe, ktoré zvyčajne trvá po celú noc.

Vložte prísady do misy vhodnej pre mikrovlnnú rúru, zlejte vodou  a zakryte, pridáme štipku jedlej sódy a spustíme na 10 minút.

Potom sa fazuľa nechá vychladnúť 30-40 minút, a máte ju pripravenú na ďalšie spracovanie.

20131110 gpm_4652.jpg
  • Uvarí vám kukuricu za 3 minúty.

Iba ju ošúpte a zabaľte do vlhkej utierky, vložte na 3 minúty do mikrovlnky..

Microwave_corn_on_the_cob_6_m.jpg

Ako funguje mikrovlnný ohrev

Woman anxious in front of microwave facebook.jpg

Mikrovlny sú jednou z foriem elektromagnetického žiarenia.

Podobne ako svetelné alebo rozhlasové vlny zaujímajú časť elektromagnetického spektra.

Vo veku moderných technológií ich využívame k diaľkovému prenosu telefónu, televíznych programov a počítačových informácií,

či už na zemi či prostredníctvom satelitov.

Ale najznámejšie sú nám ako zdroj energie na ohrievanie alebo varenie jedla.

Mikrovlnky vytvárajú teplo prostredníctvom vysokofrekvenčného otáčania polarity látok, ktoré sú im vystavené.

Molekuly vody v potravinách sa rozkmitajú a tým vzniká intenzívne trenie, ktoré vyvolá teplo až žiaru.

Kmitajúce častice poškodia štruktúru všetkých okolitých molekúl, až do ich roztrhania.

Aj keď navonok vyzerá vaše jedlo stále rovnako, na molekulárnej úrovni je z neho kaša .

Neprirodzeným procesom, vplyvom pôsobenia škodlivých mikrovĺn je potrava znehodnotená,

pretože vďaka zničeným molekulám výrazne klesá nutričná hodnota a využiteľnosť makronutrientov .

Rovnováha sa rozpadá.

Naopak pri ohreve na ohni či v klasickej rúre sa potrava zahrieva prirodzene vplyvom sálavého tepla alebo prenosom tepelnej energie.

Nedochádza tak k narušeniu molekúl a strate nutričných hodnôt potravín.

Čiže aj pri mikrovlnke platí

pomôže urýchli , ale za cenu straty vitamínov..

Je len na vás či ju pre zaneprázdnenosť používate každý deň,

alebo len keď sa naozaj veľmi ponáhľate..

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané