
- Dobré rady a nápady
- Články
- Domácnosť
- Napchajte paradajky s cibuľou do pohárov. Zabudnutý recept predkov na zaváranie
Napchajte paradajky s cibuľou do pohárov. Zabudnutý recept predkov na zaváranie

Máte prebytok paradajok zo záhradky? Alebo ste zohnali túto zeleninu za dobrú cenu? Kúsky, ktoré nezjete, zavarte spoločne s cibuľou do pohárov. V zime vám prídu vhod!
V lete si môžete užívať zeleninu a ovocie, čo hrdlo ráči. Ale akonáhle udrie chladnejšie mesiace, ponuka plodov sa zúži a ceny porastú. Preto neváhajte a všetky svoje prebytky zavarte do zásoby. A nebudete ľutovať! Podľa vedcov sú paradajky extrémne zdravá zelenina s množstvom dôležitých vitamínov (A, B, E, K a C) a minerálov (napríklad obsahujú horčík, meď, jód alebo draslík). Pokiaľ si ich doprajete častejšie, podporíte tým činnosť obličiek a detoxikáciu tela. Výskumy navyše preukázali, že jedáci paradajok majú lepší zrak, dobrú imunitu, sú odolnejší voči infekciám. A to už je dôvod si tieto plody zamilovať.
Na videu nájdete ďalšie 3 možnosti, ako paradajky zavariť:
Ste „srdciar“? Jedzte viac paradajok…
Podľa kardiológov sú paradajky zeleninou číslo jedna aj pre ľudí trpiacich chorobami srdca a krvného obehu. Obsahujú červené farbivo luteín, ktoré znižuje ukladanie tukových usadenín v cievach a tým pádom zabraňuje aj arterioskleróze (tuhnutiu tepien).
Pokiaľ teda máte geneticky dané riziko infarktu, mali by ste si dopriať poriadny paradajkový nášup. Rovnaké odporúčanie platí aj pre „cievarov“, majiteľov kŕčových žíl a všetkých, ktorí prekonali mŕtvicu. Paradajky váš problém síce nevyriešia, ale pomôžu ťažkosti zmierniť alebo oddialiť.
Paradajky s cibuľou
Najlepšie je samozrejme jesť čerstvé paradajky. Ale ani nakladané s cibuľou, nie sú úplne na zahodenie. Sú chutné, šťavnaté a vydržia vám v špajzke dlhé mesiace. Ako si ich pripravíte?
Sedem paradajok nakrájajte na kolieska. To isté urobte aj so siedmimi cibuľami, ktoré ste predtým olúpali. A potom je na rade vrstvenie! Dno čistých zaváracích pohárov vyložte niekoľkými kolieskami cibule. Na ne potom dajte pár kúskov paradajok. A potom už striedajte paradajkovú a cibuľovú vrstvu, kým sa pohár nezaplní. Máte hotovo?

Príprava
Do hrnca nalejte 500 ml vody, ktorú ste zmiešali s 1 lyžicou cukru a 1 lyžicou soli. Pridajte 16 guličiek korenia, 8 guličiek nového korenia, 2 bobkové listy, 1 lyžičku octu a 1 lyžičku oleja. Zmes varte 3 – 5 minút. Hotový rôsol nalejte do pohárov a potom jednu po druhej zaviečkujte.
Zaváračky umiestnite do hrnca s vodou a varte 10 minút. Nakoniec ich vyberte, osušte a uložte dnom nahor. Takto ich nechajte odležať cez noc. Druhý deň už môžete zaváraniny uskladniť na suché, tmavé a chladné miesto. Stanú sa skvelým základom pre šaláty, lečo, zapekané pokrmy alebo omáčku k cestovinám.
Zdroj: ireceptar.cz, www.ireceptar.cz, www.akademiekvality.cz