Najlepší recept na paradajkový pretlak. Tento je hotový bleskom a skvele hustý

Zdieľať
paradajkový pretlak
Najlepší recept na paradajkový pretlak. Tento je hotový bleskom a skvele hustýFoto: depositphotos.com

Zrelé letné paradajky priamo zo záhradky sú neskutočnou lahôdkou. Pokiaľ sa vám ich tento rok urodilo až príliš a máte pocit, že ich nestihnete zjesť, uchovajte ich lahodnú chuť vo forme pretlaku. Tento je bleskom hotový a nádherne hustý!

Hutný a poctivý pretlak dodá chuť nejednému pokrmu. Zostali vám paradajky zo záhradky a premýšľate, čo s nimi? Vhoďte ich do hrnca a dajte sa do výroby lahôdky, ktorú oceníte hlavne v chladných mesiacoch.

Lahodná chuť a ľúbezná vôňa

Paradajky sú jednou z najobľúbenejších plodín, ktorú záhradkári každý rok pestujú. Ostatne čerstvé rajčinové jabĺčka s lahodnou chuťou a ľúbeznou vôňou v obchodoch ťažko zoženiete. A keď už, dosť si za ne priplatíte. Aj to je dôvod, prečo si z nich vyrobiť pretlak.

Pasta z paradajok je totiž neuveriteľne univerzálna a vytrhne vám tŕň z päty zakaždým, keď budete chvátať a doslova v behu vymýšľať rýchly obed alebo večeru. Použiť ho môžete do lahodného bolonského ragú, deťom len tak na špagety, pri varení najlepšej rajskej omáčky alebo ako základ na všetkými obľúbenú pizzu.

V jednoduchosti je krása

Dobrá správa je, že pretlak je na výrobu až smiešne jednoduchý. Ako na ten najlepší a najjednoduchší domáci paradajkový pretlak, sa pozrite v tomto videu:

Aj v prípade paradajkovej pochúťky je veľmi dôležitá vstupná surovina. Rovnako ako u všetkých ostatných dobrôt, ktoré sa zavárajú, vyberajte plody, ktoré sú dobre zrelé, ale nepoškodené. Určite by na nich nemali byť akékoľvek známky hniloby alebo plesne.

Neokrajujte

Pamätajte, že nesmiete nič vykrajovať! Ak je paradajka naťuknutá, nemá v pretlaku čo robiť, mohlo by dôjsť k znehodnoteniu celej várky. Paradajkové jabĺčka jednoducho umyte a rozkrájajte. Všetko náčinie by tiež malo byť perfektne čisté, aby ste si pretlak nepokazili.

Pripravte si hrubostenný hrniec a paradajky v ňom priveďte do varu. Čím širšie bude mať dno, tým vám pôjde práca lepšie od ruky. Pokiaľ budú mať paradajky dostatočne veľkú plochu, voda sa z nich odparí rýchlejšie a zhustnú. Využiť môžete aj panvičkovú metódu, podobnú ako pri výrobe marmelády.

pretlak
Najlepší recept na paradajkový pretlak. Tento je hotový bleskom a skvele hustýFoto: www.gettyimages.com

Pasírujte a dochucujte

Akonáhle sú paradajky perfektne rozvarené, máte dve možnosti. Buď ich prepasírujte cez sitko, aby ste sa zbavili semienok a šupiek, alebo ich jednoducho rozmixujte tyčovým mixérom spolu so šupkami. Tento spôsob zaručí ponechanie užitočnej vlákniny v pretlaku.

V tejto fáze tiež môžete pretlak dochucovať – soľou, cukrom, bylinkami. Alebo ho ponechajte úplne prírodný, čím zase zvýšite jeho využiteľnosť. Chute ale môžete aj kombinovať. Nič nebráni tomu si ponechať pár pohárov čistých, pár bylinkových a do niektorých môžete pridať napríklad cesnak. Hotový pretlak preložte do pohárov a zavarte.

Tip na záver

Takto pripravený pretlak nemusíte nutne len zavárať. Rozdeľte malinké porcie do tvoridiel na ľad, dajte zmraziť a použite, kedykoľvek bude treba.

Zdroj: fresh.iprima.cztoprecepty.cz

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané