
- Dobré rady a nápady
- Články
- Domácnosť
- Mäso. 7 geniálnych trikov šéfkuchárov. Učia sa len v tých najlepších kurzoch varenia
Mäso. 7 geniálnych trikov šéfkuchárov. Učia sa len v tých najlepších kurzoch varenia

Patríte medzi fanúšikov varenia a chcete si rozšíriť obzory o triky skúsených? Niekedy sa jedná o maličkosti, ktoré privedú mäso k dokonalosti a tej najlepšej možnej chuti.
Pokiaľ stále nadobúdate v kuchyni zručnosti, alebo si občas neviete rady s nejakou lapáliou, ktorá sa týka prípravy mäsa, nie je nad rady v tomto odbore skúsených šéfkuchárov. Občas stačí iba malá vychytávka a pokrm z mäsa bude vylepšený tak, aby vynikla chuť výsledného pokrmu. Ktoré sú tie jedny z najosvedčenejších?
Na viac ako 30 neuveriteľných kuchárskych trikov s jedlom sa pozrite na tomto zaujímavom videu:
Podstatná je soľ
Ako sa hovorí, soľ je nad zlato. Bez nej by to práve u mäsa naozaj nešlo, ale neznamená to, že by ste to s ňou mali na druhú stranu preháňať. Soľ vytiahne chuť mäsa a dodá mu ten správny šmrnc. Mäso by inak bolo bez „výrazu“. Najlepšie je použiť ju trošku v každom kroku prípravy. Nikdy zbytočne mäso neprekoreňujte kombináciami mnohých korenín. Menej tu znamená viac. Využívajte na dochutenie mäsa aj čerstvé bylinky, dodajú mu nádhernú vôňu.
Voda z mäsa musí preč
Ak ste mali mäso v chladničke, vždy z neho zlejte pred prípravou prípadnú tekutinu. Mäso vždy tiež utrite do sucha papierovou utierkou. Len vďaka tomu dosiahnete chutnú chrumkavosť a prepečenosť s prípadnou zlatistou kožou.
Mäso si pri úprave zaslúži pokoj
Jedným zo základných pravidiel šéfkuchárov je s mäsom pri jeho úprave čo najmenej manipulovať. Preto ho zbytočne stále dookola neprevracajte a nepresúvajte. U mäsa sa totiž trpezlivosť vždy oplatí, aby bolo riadne prevarené alebo prepečené. Plátok mäsa otočte, až keď pôjde samovoľne od panvice. Zvoľte vždy teplotu zodpovedajúcu pripravovanému pokrmu.
Využívajte výpeky
Po pečenom mäse často priľnú na dne panvice pripečené zvyšky s tukom, ktoré by bolo škoda nevyužiť. Skúsení kuchári ich podlievajú trochou vína alebo vývarom a na miernom stupni platničky ich nechajú rozpustiť. Vznikne tak skvelá šťava na podliatie mäsa alebo základ na omáčku.

Mäso do omáčky
V tomto prípade kus mäsa vopred sprudka orestujte z oboch strán a zalejte horúcou vodou. Vďaka tomu zostane mäso zatiahnuté a nepríde o lahodnú šťavu a svoju krehkosť. Bez toho by sa šťava uvoľnila do vývaru.
Mäso nie je dusené, ale varené
K tejto situácii často dochádza, keď sa mäso málo „zatiahlo“ a následne ste ho zaliali veľkým množstvom vody. Preto sa miesto dusenia uvarilo. Pokiaľ však urobíte nový základ, do ktorého mäso vložíte a následne pokvapkáte trochou vody a znovu podusíte, ste zachránení.
Mäso tvrdé ako podrážka
Tomuto problému sa vyhnete, pokiaľ vložíte mäso do dostatočne rozpáleného tuku. V opačnom prípade sa totiž mäso otvorí a všetka šťava z neho vytečie. Potom je možné mäso dopiecť v rúre do mäkka, ale dajte pozor, v horúcom tuku sa mäso často pripaľuje.
Marináda, ale aj rum alebo vodka
Pomôcť si môžete aj lyžicou rumu alebo vodky, ktorú pridáte do vody k mäsu. Rýchlejšie zmäkne a prípadnej príchuti sa obávať nemusíte. Mäso môžete tiež vopred naložiť do domácej marinády, ktorá by mala obsahovať šťavu z citrusov, jogurt, cesnak či ananás. Vďaka obsiahnutým kyselinám a enzýmom bude totiž mäso oveľa krehkejšie.
A ako na kura?
Pokiaľ chcete dosiahnuť dokonale chrumkavé kuriatka, prepichnite stehná a prsia kovovými ihlicami a vložte ho s nimi do rozpálenej rúry. Kurča potierajte zmesou čierneho piva a medu a niekoľkými kvapkami balzamikového octu.
Zdroj: ireceptar.cz, www.nosalty.hu, www.toprecepty.cz, www.prozeny.cz