- Dobré rady a nápady
- Články
- Zdravie
- Lipový kvet-výborný liek
Lipový kvet-výborný liek
Na liečebné účely,je vhodná Lipa malolistá aj Lipa veľkolistá..
Kvet lipy sa zberá začiatkom kvitnutia (jún – júl), skôr než sa začnú tvoriť guľovité plody.
Lipový čaj dokonale znižuje teplotu, pôsobí ako mierne analgetikum,
diuretikum a podporuje potenie.
Oficiálna medicína odporúča použiť lipové kvety zaliate horúcou vodou
čo vyvoláva potenie a to je liek na prechladnutie.
Vyplachujú sa odvarom aj ústa a hrdlo.
V homeopatii sa používa aj Lipová tinktúra pri nadúvaní a poruchách gastrointestinálneho traktu.
Čaje, odvary a nálevy z lipového kvetu sa môžu podávať mierne sladké,
sú aromatické a príjemnej chuti.
Čerstvé listy môžu byť pridané do vitamínových šalátov, omáčok, do zelenej polievky,
podávajú sa s rybami a mäsovými plackami.
Užitočné lipové recepty:
1.Čaj pri prechladnutí
Hotový čaj uchovávajte čerstvý v termoske.
Ako na to:
1 polievkovú lyžicu lipových kvetov zalejte 1 šálkou vriacej vody.
Po 20 minútach je čaj pripravený . Čaj pite najlepšie pred jedlom.
Pri akútnych ochoreniach dýchacích ciest, akútnej bronchitíde, pri ochorení obličiek si horúci čaj robte 1/2 šálky 4 krát denne.
Pri vysokej teplote – až 2 šálky 3 krát denne.
Pri ochorení obličiek, pečene a hypertenzii môžete v 1-0,5 šálke 3 krát denne.
2. Čaj na zníženie teploty
Na prípravu čaju na potenie pripravíme mix bylín:
lipa – 1 polievková lyžica. l,
Divozel. – 0,5 lyžice,
čierna baza. – 0,5 lyžice.
Zmes zalejte 2 šálkami vriacej vody,
lúhujte po dobu 10 minút, potom sceďte a pite horúci,
1/2 šálky 3-4 krát denne pred jedlom.
3.Čaj na kloktanie
Zmiešajte 1 polievkovú lyžicu sušeného lipového kvetu a 1.5 lyžice kvetu harmančeka.
Všetko zalejte 1 šálkou vriacej vody.
Prikryté nechajte lúhovať po dobu 20 minút, a potom pridajte 1 čajovú lyžičku jedlej sódy.
Kloktajte keď vás bolí nielen hrdlo ale aj ďasná či zuby..
Pri bolesti v krku a pri prechladnutí môžete raz za hodinu, kým sa stav nezlepší.
4. Odvar pri prechladnutí
2 lyžice lipových kvetov zalejte 2 šálkami vriacej vody,
varíme na miernom ohni po dobu 10 minút, k,potom ocedíme..
Užite na noc horúce.
Slúži ako antipyretikum a protizápalový liek na prechladnutie a chrípku
Naraz vypite po dúškoch 1-1.5 pohára.
Je možné zvýšiť účinok malinovou marmeládou alebo lipovým medom- klasická kombinácia.
5. Kozmetický ľad na umývanie
Ak chcete dať pleti svieži a ľahký hydratačný efekt,
namiesto vody na umývanie ráno a večer môžete použiť zmrazené kocky lipového čaju.
K tomu je potrebné kvety zaliať vriacou vodou v pomere 1: 2,
dať variť na 10 minút,a potom nalejeme do formy na ľad.
Vhodné pre suchú a mastnú pleť.
6. Analgetický obklad
Zavarená lipa vo vriacej vode v(.. 4-5 lyžíc kvetov na šálku vriacej vody),
a potom sa prefiltruje cez gázu ..
Ľadové kocky sú aplikované na postihnutú oblasť ako obklad –
pri zápale hemoroidov, mastitíde (zápale prsníka),
reumatizme, dne, ale aj pri popáleninách.
7. Džem z lipového kvetu
Z lipového kvetu môžete uvariť tiež chutný džem.
Naň budete potrebovať:
Pitná voda 200 ml
kyselinu citrónovú– 0,5 lyžičky,
lipové kvety- 0,5 kg,
cukor – 0,5 kg …
Zhromaždené kvetenstvo oddelíme od stoniek a listeňov.
Kvety opláchneme v sitku pod tečúcou teplou vodu a presypeme ich do hlbšieho aspoň 5 litrového hrnca..
Pripravte si horúci cukrový sirup a zalejeme ním kvety.
Kvety musíte niečím zaťažiť pretože vám budú plávať na povrchu sirupu a nebudú sa dobre lúhovať..
Keď sa džem začne variť, znížte teplotu a dusíme za občasného miešania.
Hustotu priebežne kontrólujeme kvapnutím na tanierik..
Na konci varenia pridáme kyselinu citrónovú a nalejeme do menších pohárikov a dobre zavíčkujeme..
Uchovávae v chlade a tme.
8. Paté z mladých lipových listov
Mladé lepkavé listy lipy – sú skvelou ingredienciou pre a šalát, zelenú polievku, zeleninové placky.
Môžu byť jemne nasekané alebo ich mixujeme v mixéri a použijeme namiesto obvyklých zelených prísad- ako kôpor, petržlen, koriander.
Paté môžete podávať vo forme hustej omáčky k mäsu,
alebo ho môžete použiť ako náplň do placky, či ako pesto…
Potrebujeme:
nízkotučný tvaroh – 100 g
Cesnak – 1 strúčik,
drvené vlašské orechy – 2 polievkové lyžice.
čierne korenie a soľ.
nasekané lipové mladé lístky- 0,5 pohára.
Pred varením listy obaríme vriacou vodu – potom budú ešte mäkšie a stratí sa z nich horkosť.
Všetky ingrediencie vymixujeme na pastu.
9. Víno z lipových kvetov
Potrebujeme:
citróny – 2 ks,
Voda – 4 litre,
cukor – 1,5 kg,
vetvička mäty – 3-4 kusov,
liter jar lipových kvetov,
hrozienka – 100 g ..
Pre víno budeme potrebovať iba lipové kvety.
Takže v prvom rade je nutné oddeliť ich od lístkov.
Kvety dajte do veľkého hrnca a zalejte 4 litrami studenej prevarenej vody.
Zakryte a nechajte zaliate 1 deň.
Druhý deň sa rozpustí v 0,5 litra vriacej vody cukor a povarí sa až kým sa cukor nerozpustí..
Zalejeme lipový kvet sirupom a privedieme do varu potom odstavíme a odstráňte z tepla,
nechajte úplne vychladnúť…
Potom sa všetko precedí cez husté sitko s gázou..
Z citrónov nastrúhame kôru, potom ich poprekrajujeme vytlačíme z nich šťavu .
Pridáme šťavu k vývaru,prihodíme hrozienka, mätu,.. Zmes dobre premiešame, prikryjeme utierkou a necháme 2 dni pre fermentáciu pri izbovej teplote.
Po fermentácii povyberáme lístky mäty a prelejeme do demižóna spolu s hrozienkami.
Vrch demižóna neštupľujeme prekryjeme ho len jedným prstom z gumenej rukavice a necháme opäť fermentovať.
Fermentácia by mala prebiehať v tmavej miestnosti pri izbovej teplote.
Keď sa fermentácia zastaví, zlejte víno z demižónu do fliaš..
Víno by malo 3 – 6 mesiacov zrieť…
Víno skladovať v chlade.