
- Dobré rady a nápady
- Články
- Zdravie
- Kuracie mäso zo supermarketov. Chorobou bielych vlákien je zasiahnutých takmer 96 % balení
Kuracie mäso zo supermarketov. Chorobou bielych vlákien je zasiahnutých takmer 96 % balení

Takzvaná choroba bielych vlákien sa prejavuje cez biele tukové pruhy. Mäso z údajne chorých kurčiat aktivisti objavili pri 96 % vzoriek.
Kuracie prsia sú známe ako mäso s veľmi nízkym obsahom tuku. Ale pozor! Kúpili ste si ich v supermarkete a prekvapilo vás, že sú na nich biele pruhy? Ide o tukové vlákna, ktoré sa tvoria u prešľachtených kurčiat namiesto svaloviny. Podľa prieskumu je tým zasiahnutých až 96 % balenia. A také mäso je potom o poznanie tučnejšie.
Obrancovia zvierat spolku OBRAZ vykonali prieskum pri privátnych značkách supermarketov na českom trhu. „Ponúka mäso z prešľachtených a chorých kurčiat. Tieto plemená sú vyšľachtené k čo najväčšiemu a najrýchlejšiemu rastu, až im namiesto svalov rastie tuk. Ich život je krátky a plný utrpenia,“ vysvetlil koordinátor kampane Rýchlokurčatá Radim Trojan s tým, že neprirodzená rýchlosť rastu si na hydine vyberá krutú daň vo forme najrôznejších zdravotných problémov a výskyt bielych vlákien nazýva chorobou.
Z výsledkov vyplýva, že ich priemerne obsahuje takmer 96 percent balenia kuracích pŕs naprieč obchodnými reťazcami. „Najhoršie je na tom Kaufland so svojimi značkami Purland a K-Jarmark a Penny so svojou značkou Dobré mäso, u ktorých sa choroba bielych vlákien vyskytuje dokonca vo viac ako 97 percentách balenia. Najlepšie dopadlo Zozbierané s výsledkom 83,3 percenta pozitívnych vzoriek,“ dodal za obrancu Ivo Krajc. Podľa nich mäso s pruhmi obsahuje o 224 % viac tuku, o 10 % viac kolagénu a o 9 % menej bielkovín.

Viete, že…
…cieľom aktivistov je, aby sa obchodné reťazce, reštaurácie a ďalšie firmy pripojili k záväzku ECC (European Chicken Commitment), ktorý definuje nové štandardy pre chov kurčiat?
Veterinárna správa. Na bitúnkoch v poriadku
Problematikou sa podľa Štátnej veterinárnej správy (SVS) zaoberajú rôzne vedecké pracoviská. „Súčasná úroveň poznania nepodporuje (ale ani nevyvracia) tvrdenie ochrancov, že by príčinou bolo zlé zaobchádzanie so zvieratami, alebo nevyhovujúce podmienky ich výkrmu. Pri veterinárnej prehliadke na bitúnkoch sme nespozorovali nič, čo by indikovalo, že mäso trpí touto chybou,“ uviedol hovorca SVS Petr Majer.

Agrárna komora. Vada je len estetická
Denník Aha! oslovil tiež Českú hydinársku úniu a Agrárnu komoru SR, vydali spoločnú odpoveď. „Kampaň Choroba na tanieri šíri zavádzajúce informácie, ktoré nie sú podložené vedeckými argumentmi. Konkrétne táto kampaň je podľa našej mienky na hranici šírenia poplašnej správy a zvažujeme právne kroky,“ povedal prezident komory Jan Doležal, podľa ktorého zverejnené snímky dokumentujú iba estetické vady hydinového mäsa, ktoré v žiadnom prípade nemajú vplyv na kvalitu a už vôbec neohrozujú zdravie spotrebiteľa.
Výživový špecialista. Je menej stráviteľné
A ako je to z pohľadu výživového špecialistu? „Je to problém rýchlo rastúcich kurčiat, ktoré trpia. Záleží ale na podmienkach chovu a ako sú kŕmené. Mäso s bielymi pruhmi zhoršuje svoje výživové hodnoty. Kolagén, ktorého obsahuje viac, je bielkovina, ktorá je menej biologicky hodnotná a menej stráviteľná. Zdravotne to však závadné nie je,“ povedal Petr Havlíček.
Zdroj: ahaonline