Kapustný list ako liek...

Zdieľať
Bez nazvu 1 23.jpg

Medicína chudobných

Kapusta odjakživa patrila k pôstnym jedlám,

k pokrmom pre skromný stôl.

Image.jpg

Lenže „protirakovinová hlávka“

v sebe skrýva selén, karotenoidy, polyfenoly, jód či vitamíny A a C

omladzujúce vaše bunky a držiaci stráž pred rakovinou, najmä pľúc a zažívacieho traktu.

Navyše sa priateľstvo vápnika s fosforom prejaví na spevnení kostí

a udrží od vás osteoporózu v úctihodnej vzdialenosti.

Zelené obklady

Skôr než obklady priložíte,

pripravte listy na liečbu.

Surové ich ponorte do teplej vody,

umyte a osušte.

Potom ich prekryte potravinovou fóliou a niekoľkokrát prejdite valčekom,

aby sa narušila ich žilnatina a uvoľnili liečivé látky.

  • Ak vás trápia hemoroidy, vložte listy pred spaním medzi polky zadku a upevnite spodným prádlom. Po prebudení ju odstráňte a umyte konečník studenou vodou.
  • Dojčiace ženy, ktoré prekonali zápal prsníka (mastitída), vedia, o ako veľmi bolestivú záležitosť sa jedná. Úľavu im prinesie „kapustová liečba“.
  • List položte na prsník, prekryte gázou a upevnite podprsenkou.Nechajte pôsobiť cez noc alebo 1-6 hodín cez deň. Potom list vyberte a prsník umyte vlažnou vodou.
  • Ozýva sa u vás bolesť v kĺboch ​​(napríklad pri dne či artritíde) alebo ste si privodili výron či podvrtnutie, rýchlo sa poobzerajte po kapuste.Jej listy položte na postihnuté miesto, prekryte gázou a zafixujte obväzom. Držte ju na mieste aspoň po dobu 2 hodín. Ideálne je však terapia cez noc.
  • Pri reumatizme listy vložte medzi dva uteráky a krátko ich ohrejte na kachliach alebo v rúre (nie mikrovlnnej!). Teplý obklad potom aplikujte pre zmiernenie bolestí kĺbov.
  • Kapustné listy si tiež môžete najať ako svojho osobného „kožného  lekára“. Akné, rany, odreniny, vredy, menšie popáleniny, omrzliny či popraskanú kožu krásne vydezinfikujú, upokoja a zahoja.
  • Kapystnuy list 2.jpg

 Upratovanie organizmu

Cítite kapustovú arómu na sto honov?

Niet divu, je totiž bohatá na zlúčeniny síry.

Tie neutralizujú škodlivé látky a urýchľujú vylučovanie toxínov

(faktorov starnutia a chorôb) z vášho organizmu.

Ak budete užívať kapustovú šťavu,

preferujte hlávky pestované v organickom poľnohospodárstve.

Kapusta totiž čistí nielen náš organizmus, ale aj pôdu, kde rastie.

Ak je „ošetrovaná“ pesticídmi, herbicídmi alebo insekticídmi,

natiahne ich z pôdy do seba a vy potom jedy vypijete priamo v šťave.

17ba99.jpg

Tip:

Kapustu dôkladne umyte, pokiaľ možno nechlórovanou vodou.

Potom ponorte listy asi na 10 sekúnd do minerálky (bez sladidiel a príchutí) ohriatej na 40 ° C.

Tento postup opakujte 3x.

Následne vhoďte listy do odšťavovača a vytlačenú šťavu pite ihneď.

Túto „kapustovú upratovačku“ si pozvite do svojho organizmu najlepšie po dobu 3 týždňov,

pričom si doprajte každé ráno jeden pohár šťavy nalačno (aspoň 20 minút pred raňajkami).

Prečistíte si tak pečeň, obličky a významne znížite riziko vzniku rakoviny hrubého čreva.

455abf153c7c3bdefd51a35e30b8dd94.jpg

Nešetrite vodou

Pre lepšiu stráviteľnosť a odstránenie charakteristickej arómy si najprv pripravte

„bielidlo“ a varte kapusta niekoľko minút vo veľkom objeme vody.

Tým sa čiastočne odstránite zlúčeniny síry.

Potom vodu zlejte a dovarte kapustu  na pare.

Pre tepelnú úpravu dávajte prednosť malej zelenej kapuste,

ktorej mladé, jemné listy sú pre tráviaci trakt prijateľnejšie.

Cfceb1.jpg

Kyslá kapusta 

Každú jeseň  už starí Rimania rezali do keramických hrncov hlávky kapusty,

aby vykvasila a priniesla zásobu vitamínov na chladné obdobie.

Vynikajúce „probiotikum zo záhrady“ v sebe obsahuje mikroorganizmy a enzýmy,

v ktorých spoločnosti črevná mikroflóra jasá.

Črevá sa čistia,

lepšie vstrebávajú živiny a zažívanie šľape ako skvele nastavený hodinový strojček.

Avšak za predpokladu, že kyslú kapustu jete iba samotnú,

bez údenín alebo mäsa.

Kapitán Cook podával svojej posádke kyslú kapustu 3x týždenne,

aby ju ochránil pred skorbutom.

Obrovská vlna vitamínu C a zinku totiž spláchne,

prechladnutia, chrípku i ďalšie virózy.

Mimochodom, fermentáciou v kapuste vznikajú takisto vitamíny B3, B5, B6, B12.

Táto „mentálna infúzia“, doplnená o železo a horčík,

aktivuje mozgovú činnosť a zachováva duševnú sviežosť.

Podporí vás tiež pri strese a zregeneruje nervovú sústavu po dlhodobom vypätí organizmu.

6product 02.jpg

Biela, alebo červená?

Tak znie často otázka v mnohých reštauráciách.

V našom prípade však nehovoríme o víne, ale vyberáme svojho kapustového favorita.

  • Biela kapusta prichádza s výživou pre mozog (kyselina listová, vitamín B12) a imunitný systém (selén, zinok). Pravidelné dávky sa tiež odrazí v protisklerotických účinkoch vnútri vašich ciev.
  • Naproti tomu červenej kapusty vám dodá viac vitamínu C, provitamínu A a dvojnásobok železa. Ak sa rozhodnete ho pridať do jedla, počítajte s tým, že pokrmy z tohto druhu kapusty budú mať výraznejšiu chuť.
28f88b.jpg

Šalátový bar

Ak  vás  postihne jesenná alebo jarná únava

a kontrolka vašich vitamínov i minerálov začne blikať  na červeno,

urobte  si  kapustový šalát..

Potrebujete:

štvrtku hlávky červenej alebo bielej kapusty,

jednu až dve mrkvy,

jedno veľké jablko,

polievkovú lyžicu čiernych olív nakrájaných na štvrtiny,

hrsť nasekanej petržlenovej vňate,

červenú cibuľu.

Na zálievku:

olivový olej,

soľ,

šťavu z jedného citróna.

Najemno nastrúhajte kapustu, mrkvu, jablko, pridajte nakrájanú cibuľu,

čierne olivy, zalejte zálievkou, podľa chuti osoľte a posypte petržlenovou vňaťou.

Nezabudnite porciu šalátu naservírovať aj svojim deťom.

Lepšie dávku čerstvých, prírodných a nutrične bohatých živín  nenájdete.

Mohutné hlávky v sebe skrývajú aj vitamín „U“.

Že ste o ňom nikdy nepočuli?

Nazývame ho „protivredovým faktorom“,

pretože lieči žalúdočné a dvanástnikové vredy,

zápaly tráviacej trubice alebo ulceróznu kolitídu.

Jeho sila sa prejaví naplno, keď si doprajete 2x denne čerstvú šťavu počas 3 týždňov.

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané