
- Dobré rady a nápady
- Články
- Zdravie
- Jablčný ocot. V akú hodinu ho piť, aby ste naštartovali chudnutie. Málokto toto vie
Jablčný ocot. V akú hodinu ho piť, aby ste naštartovali chudnutie. Málokto toto vie

Máte doma jablčný ocot, alebo vám zatiaľ ničím neučaroval? Jablčný ocot nie je len ingredienciou vhodnou na okyslenie pokrmov, je to tiež zlatistá tekutina, ktorej konzumácia ovplyvňuje mnohé pochody v ľudskom tele. Napríklad sa odporúča pri chudnutí.
Kde sa vzal jablčný ocot?
O jablčnom octe sa hovorí nielen dekády, ale dokonca celé tisícročia. Jablčný ocot poznali už starí Egypťania. Používal sa nielen ako konzervant, ale aj ako dezinfekčný prostriedok. V antike bol v krajinách Stredomoria odporúčaný aj na trávenie a ako tonikum pre celé telo. Stredovekí liečitelia bránili jablčným octom epidémiám aj infekciám. Zatiaľ čo predtým bolo treba všetky prostriedky vyskúšať a sledovaním len vytušiť, či fungujú, moderná veda nám dala do rúk rad nástrojov, ktoré odhaľujú skutočné účinky potravín a rôznych prírodných liečiv.
Chudnutie s jablčným octom
Pozrite, čo hovorí o užívaní jablčného octu doktor Nick Zyrowski. Vysvetľuje nielen prečo, ale aj ako ho užívať.
Jablčný ocot je spájaný s chudnutím a trávením, ale aj očistou pleti. Bežne dnes naň narazíte v predajniach so zdravou výživou, niekedy aj vo väčších supermarketoch aj v lekárňach, kde sa predávajú rôzne doplnky stravy s jablčným octom určené predovšetkým pre redukčnú diétu. Aj keď bol jablčný ocot cieľom niekoľkých štúdií, nedá sa jednoznačne povedať, že jeho užívanie je cestou k osiemu pásu a nohaviciam o tri čísla menším. Zdá sa však, že by mohol pomáhať s lepším zvládaním chutí proti prejedaniu, avšak aj to treba podrobiť vedeckému bádaniu.
Krvné cukry a jablčný ocot
Asi tušíte, že hladina cukrov by nemala byť príliš vysoká, ani nízka. Predovšetkým pri snahách o zníženie váhy je to celkom podstatné. Pokles hladiny cukrov totiž vedie k pocitu hladu a prejedaniu. Opačný extrém, čiže vysoká hladina, zase vedie k ukladaniu tukov namiesto ich spaľovania. Preto je chudnutie čiastočne závislé aj od zdravej hladiny krvných cukrov. V spojení s nimi hovoríme aj o glykemickom indexe potravín. Potraviny s nízkym glykemickým indexom sú trávené pomalšie, hladinu cukru dramaticky nevychyľujú ani jedným smerom. Kyselina octová obsiahnutá v jablčnom octe pomáha hladinu krvných cukrov porovnať a zlepší aj citlivosť na inzulín. Bez toho, aby ste trpeli diabetom, je iste možné, že vaše telo bojuje s miernou inzulínovou rezistenciou. Aj tento problém Dr. Zyrowski opisuje.
Jablčný ocot ovplyvňuje fungovanie pankreasu, ktorý tvorí inzulín aj hormón glukagón, ktorý priamo súvisí s hladinou cukrov. Jablčný ocot môže preto pomôcť aj pri cukrovke, ale rozhodne sa nedá povedať, že môže nahradiť liečivá. Pokiaľ sa ho rozhodnete vyskúšať, vždy lyžicu octu rozmiešajte v pohári vody. Dlhodobé užívanie octu by totiž mohlo poškodiť sklovinu vašich zubov.
Zdroj: ireceptar.cz,www.healthline.com, www.health.harvard.edu