Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Jablčný ocot. V akú hodinu ho piť, aby ste naštartovali chudnutie. Málokto toto vie

reklama:
Jablčný ocot
Jablčný ocot. V akú hodinu ho piť, aby ste naštartovali chudnutie. Málokto toto vieFoto: www.gettyimages.com

Máte doma jablčný ocot, alebo vám zatiaľ ničím neučaroval? Jablčný ocot nie je len ingredienciou vhodnou na okyslenie pokrmov, je to tiež zlatistá tekutina, ktorej konzumácia ovplyvňuje mnohé pochody v ľudskom tele. Napríklad sa odporúča pri chudnutí.

Kde sa vzal jablčný ocot?

O jablčnom octe sa hovorí nielen dekády, ale dokonca celé tisícročia. Jablčný ocot poznali už starí Egypťania. Používal sa nielen ako konzervant, ale aj ako dezinfekčný prostriedok. V antike bol v krajinách Stredomoria odporúčaný aj na trávenie a ako tonikum pre celé telo. Stredovekí liečitelia bránili jablčným octom epidémiám aj infekciám. Zatiaľ čo predtým bolo treba všetky prostriedky vyskúšať a sledovaním len vytušiť, či fungujú, moderná veda nám dala do rúk rad nástrojov, ktoré odhaľujú skutočné účinky potravín a rôznych prírodných liečiv.

Chudnutie s jablčným octom

Pozrite, čo hovorí o užívaní jablčného octu doktor Nick Zyrowski. Vysvetľuje nielen prečo, ale aj ako ho užívať.

Jablčný ocot je spájaný s chudnutím a trávením, ale aj očistou pleti. Bežne dnes naň narazíte v predajniach so zdravou výživou, niekedy aj vo väčších supermarketoch aj v lekárňach, kde sa predávajú rôzne doplnky stravy s jablčným octom určené predovšetkým pre redukčnú diétu. Aj keď bol jablčný ocot cieľom niekoľkých štúdií, nedá sa jednoznačne povedať, že jeho užívanie je cestou k osiemu pásu a nohaviciam o tri čísla menším. Zdá sa však, že by mohol pomáhať s lepším zvládaním chutí proti prejedaniu, avšak aj to treba podrobiť vedeckému bádaniu.

Krvné cukry a jablčný ocot

Asi tušíte, že hladina cukrov by nemala byť príliš vysoká, ani nízka. Predovšetkým pri snahách o zníženie váhy je to celkom podstatné. Pokles hladiny cukrov totiž vedie k pocitu hladu a prejedaniu. Opačný extrém, čiže vysoká hladina, zase vedie k ukladaniu tukov namiesto ich spaľovania. Preto je chudnutie čiastočne závislé aj od zdravej hladiny krvných cukrov. V spojení s nimi hovoríme aj o glykemickom indexe potravín. Potraviny s nízkym glykemickým indexom sú trávené pomalšie, hladinu cukru dramaticky nevychyľujú ani jedným smerom. Kyselina octová obsiahnutá v jablčnom octe pomáha hladinu krvných cukrov porovnať a zlepší aj citlivosť na inzulín. Bez toho, aby ste trpeli diabetom, je iste možné, že vaše telo bojuje s miernou inzulínovou rezistenciou. Aj tento problém Dr. Zyrowski opisuje.

Jablčný ocot ovplyvňuje fungovanie pankreasu, ktorý tvorí inzulín aj hormón glukagón, ktorý priamo súvisí s hladinou cukrov. Jablčný ocot môže preto pomôcť aj pri cukrovke, ale rozhodne sa nedá povedať, že môže nahradiť liečivá. Pokiaľ sa ho rozhodnete vyskúšať, vždy lyžicu octu rozmiešajte v pohári vody. Dlhodobé užívanie octu by totiž mohlo poškodiť sklovinu vašich zubov.

Zdroj: ireceptar.cz,www.healthline.comwww.health.harvard.edu

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Frenky
Autor Dátum 9. júna 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

Dobre Rady a Napady logo
Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.