Historici našli recept na hamburger zo starého Ríma. Chutí skvele aj dnes

Zdieľať
hamburger
Historici našli recept na hamburger zo starého Ríma. Chutí skvele aj dnes Foto: www.gettyimages.com

Hamburger sa môže na prvý pohľad zdať ako pomerne moderný pokrm, pravdou ale je, že sa pripravoval už v starom Ríme. Vtedy vyzeral celkom inak a od hamburgerov, ako ich poznáme dnes, sa dosť líšil. Aj tak bol ale považovaný za skutočnú pochúťku. Viete, ako ho Rimania pripravovali?

Hamburger je bezpochyby pokrmom, ktorý je známy po celom svete. Žemľa naplnená grilovaným mäsom a zeleninou si získala srdcia mnohých, ktorí si šťavnatý hamburger doprajú nielen v reštauráciách, ale aj pri domácich grilovačkách. Premýšľali ste však niekedy nad tým, kde sa vlastne hamburger vzal? Možno vás prekvapí, že sa pripravoval už v 4. storočí pred naším letopočtom.

História hamburgera

Prvé zmienky o hamburgeri sa objavujú v knihe zvanej Apicius. Ide o historickú knihu, ktorá obsahuje recepty primárne zo 4. a 5. storočia pred naším letopočtom. Je považovaná za najstaršiu kuchárku vôbec. Jedným z receptov, ktorý sa v nej nachádza, nesie názov Isicia Omentata, čo sa dá voľne preložiť ako rímsky burger.

Neboli to ale len starí Rimania, kto sa podieľali na vzniku hamburgera, ako ho poznáme dnes. Prispel tomu aj slávny vojvodca Džingischán. Jeho armáda pri svojich cestách trávila koľkokrát aj celé dni na koňoch a potrebovala jedlo, ktoré by sa dalo pohodlne jesť jednou rukou. Vojaci so sebou tak nosili kúsky surového jahňacieho mäsa, ktoré uchovávali pod konskými sedlami. Vďaka tomu bolo mäso krehkejšie a mohli ho tak bez problémov konzumovať. Tým sa následne inšpirovali aj Rusi, ktorí tak vymysleli tatársky biftek. A ten sa z Ruska dostal čoskoro aj do Hamburgu.

jedenie
Historici našli recept na hamburger zo starého Ríma. Chutí skvele aj dnes Foto: www.gettyimages.com

Hamburger, ako ho poznáme dnes

V Hamburgu sa však v 19. storočí začal tatársky biftek smažiť. Zároveň sa doň pridával cesnak, cibuľa, soľ a korenie. A tak vznikol pokrm zvaný frikadelle, ktorý veľmi pripomína karbonátok. Tento pokrm bol veľmi obľúbený nielen vďaka svojej chuti, ale aj pre svoju trvanlivosť. A stal sa tak ideálnym jedlom pre tých, ktorí sa v polovici 19. storočia rozhodli emigrovať z Nemecka do Spojených štátov a ktorí počas cesty trávili dlhé dni na lodi. Nakoniec si tak pokrm našiel svoju cestu do Ameriky, kde sa z neho o niekoľko rokov neskôr stal klasický hamburger, teda mäso položené medzi rozkrojenou žemľou.

Hamburger podľa receptu starých Rimanov

Možno vás zaujíma, ako úplne prvý hamburger chutil. Je pravdou, že starí Rimania rozhodne nemali k dispozícii toľko ingrediencií, koľko je dostupných dnes, a tak bol recept podstatne jednoduchší.

Pôvodná receptúra nepopisuje množstvo jednotlivých surovín, a tak hamburgery skrátka pripravovali od oka. Na hamburger budete potrebovať chlieb namočený vo víne, mleté mäso (Rímania používali bravčové, možno asi pracovať aj s hovädzím mäsom), mleté korenie a tiež omáčku Garum.

Garum je fermentovaná rybia omáčka, ktorá bola nesmierne populárna v starom Ríme. V niektorých špecializovaných obchodoch je na zakúpenie aj dnes. Pokiaľ ju však nezoženiete, môžete ju nahradiť klasickou ázijskou rybacou omáčkou.

Mäso zmiešajte s namočeným chlebom, pridajte čerstvo namleté korenie a tiež pár kvapiek rybej omáčky. Zo všetkých surovín vytvorte mäsové placky, ktoré smažte na panvici, alebo ich ugrilujte na otvorenom ohni. Starí Rimania síce hamburger neservírovali v žemli, ale jedli ho samotný. Pre lepší chuťový zážitok ho ale môžete podávať ako klasický hamburger.

Zdroj: ireceptar.cz, medium.com, historyhit.com

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané