Používate zastaralý prehliadač, stránka sa nemusí zobraziť správne, môže sa zobrazovať pomaly, alebo môžu nastať iné problémy pri prehliadaní stránky. Odporúčame Vám stiahnuť si nový prehliadač tu.

Handrová polievka. Zabudnutý recept našich babičiek z roku 1901, ktorý nič neprekoná

reklama:
Handrová polievka
Handrová polievka. Zabudnutý recept našich babičiek z roku 1901, ktorý nič neprekonáFoto: www.gettyimages.com

Názov handrová polievka môže budiť zdesenie, rozhodne ale nie je potrebné sa niečoho obávať. Táto lahodná polievka, na ktorú nedali naši predkovia dopustiť, upadla počas rokov do zabudnutia a dnes ju pozná už len málokto. To je však veľká škoda. Je totiž vynikajúca, rýchlo hotová a výdatná.

Česi sú milovníkmi najrôznejších polievok. Medzi tie najpopulárnejšie patrí hovädzia, zeleninová, zemiaková alebo napríklad gulášová polievka. V dobách, kedy si ale naši predkovia museli vystačiť s obmedzeným množstvom surovín, sa polievky pochopiteľne pripravovali trochu inak. Aj s málom išlo však vykúzliť dokonalé pokrmy, ktoré boli veľmi lacné, ale zároveň chutné a hlavne zasýtili na dlhú dobu. Jedným takým je aj handrová polievka.

Polievky našich predkov

V časoch, kedy nebolo možné vyraziť len tak do supermarketu a nakúpiť plný košík najrôznejších potravín, sa naši predkovia spoliehali hlavne na suroviny, ktoré si sami vypestovali alebo boli jednoducho k dostaniu. A takých surovín veľa nebolo. Museli si teda vystačiť s málom. Jednou z najpopulárnejších polievok našich predkov bola napríklad cesnaková polievka. Cena mäsa bývala veľmi vysoká, preto dnes populárne vývary si užívali hlavne ľudia z vyšších vrstiev. Základom každej polievky bola voda, masť, soľ, múka, nejaká zelenina a prípadne aj starší chlieb. Čas od času sa do polievok pridávali aj vajíčka, vďaka ktorým bol finálny pokrm ešte výdatnejší.

Handrová polievka

Podrobný postup nájdete vo videu:

Zatiaľ čo ale napríklad spomínaná cesnaková polievka si svoju popularitu udržala dodnes, handrovú polievku pozná len málokto. Jej názov je trochu podivný a môže vyvolávať celý rad otázok. Je však odvodený z vajíčok, ktoré sa do polievky pridávajú a ktoré po uvarení pripomínajú „handry“.

Recept starý viac ako 100 rokov

Na začiatku si nachystajte 2 plátky údenej slaniny a nakrájajte ich na malé kocky. Potom si postavte na sporák hrniec a dajte doň 1 lyžicu masti, nakrájanú slaninu a tiež 1 lyžičku rasce. Vyčkajte, kým sa masť nerozpustí a slanina nezačne peniť. V tej chvíli všetko zaprášte 1 lyžicou hladkej múky a 1 lyžicou krupice. Premiešajte, stiahnite plameň na minimum a všetko spoločne nechajte restovať asi 10 minút, aby vznikla tmavšia zápražka.

Medzitým si do misky vyklepnite 3 celé vajcia a zmiešajte ich so štipkou soli, korením a tiež zhruba 20 nasekanými listami z reďkovky alebo mladej žihľavy. Vajcia nalejte do zápražky a pár sekúnd opekajte. Podstatné je, aby vajíčka zostali šťavnaté a neboli vysušené.

Nakoniec do hrnca nalejte 1,5 litra teplej vody. Použiť môžete aj mäsový vývar, ktorý síce v pôvodnom recepte nie je spomenutý, ale polievka s ním bude chutiť ešte lepšie. Polievku nechajte variť 15 minút a prípadne ju ešte dosoľte, ak je to potrebné. A je hotovo. Polievku môžete ihneď podávať. Ideálne s kúskom čerstvého pečiva.

Zdroj: varimesmarcelou.cz, jimejinak.cz

reklama:
Bezplatný email raz týždenne s novinkami z DRAN.sk:
podmienkami používania a potvrdzujem, že som sa oboznámil s ochranou osobných údajov

Najčítanejšie za 24 hodín

Frenky
Autor Dátum 25. mája 2023

Som milovníkom dobrých rád a nápadov. Svojimi článkami už roky prispievam redakcii a pomáham ľuďom uľahčiť si každodenný život.

K téme

Copyright © DG PRO s.r.o., SITA Slovenská tlačová agentúra a.s. Všetky práva vyhradené. Vyhradzujeme si právo udeľovať súhlas na rozmnožovanie, šírenie a na verejný prenos obsahu.