
- Dobré rady a nápady
- Články
- Domácnosť
- Cuketové halušky. Zabudnutý recept mojej babičky. Celá rodina ich miluje
Cuketové halušky. Zabudnutý recept mojej babičky. Celá rodina ich miluje

Vyskúšajte overený recept na halušky z cukety. Keď ho ochutnáte, pochopíte, prečo ho naše babičky mali v obľube. Nielenže sa jedná o oveľa lepšie stráviteľnejší pokrm, ale navyše aj prospešnejší nášmu zdraviu.
Pre niekoho bude možno zabudnutý recept našich babičiek osviežujúcim prvkom v kuchyni. Dokonca tak novým spôsobom spracujete úrodu cukiet zo záhrady a vo výsledku budete podávať na stôl oveľa zdravšiu alternatívu bežných halušiek. Tie cuketové sú ľahké, chutné a skoro bez práce.
Ako pripraviť cuketové halušky sa môžete pozrieť v tomto videu:
Aké majú cuketové halušky výhody
Cuketové halušky sú obľúbené hneď z niekoľkých dôvodov. Po prvé sú ľahké a zdravé a po druhé cuketa je bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály. Navyše je nízkokalorická, takže je vhodná aj pre osoby, ktoré sa snažia schudnúť alebo udržiavať si zdravú váhu. Ďalším bonusom je ich ľahká príprava, potrebujete na to iba pár základných surovín, ktoré máte celkom určite doma.
Recept na cuketové halušky
Bežné halušky sa pripravujú zo zemiakov, múky a vajec. Zemiaky v tomto prípade nahradíte cuketou. Hoci sú zemiaky aj zdravá zelenina, cuketa je oveľa menej kalorická a obsahuje väčší podiel vlákniny. Preto pozitívne ovplyvňuje nielen kvalitné trávenie. Navyše je cuketa užitočná na znižovanie nezdravého cholesterolu.
Začnite vôňou a základnou chuťou
Najprv na kúsku masti opražte pokrájané kocky z údeného bôčika spoločne s pokrájanou cibuľou. Rovnako tak môžete využiť dobre vyúdenú prerastenú slaninu, v prípade diéty aj šunku.
Vypracujte cesto
Asi tak 2 až 3 cukety umyte a aj so šupkou nastrúhajte najemno. Ľahko posoľte, pridajte 1 surové vajíčko a zhruba 4 až 6 polievkových lyžíc hladkej alebo polohrubej múky, aby vzniklo ľahko lepivé cesto.

Nastáva fáza varenia
Z pripraveného cesta vždy kávovou lyžičkou odkrojte z cesta malý kúsok a vhoďte ho do vriacej osolenej vody. Rovnako tak môžete použiť kuchynský haluškovač a stierku. Pokiaľ by sa halušky mali tendenciu rozvárať, pridajte do cesta ešte trochu múky.
Ako spoznáte, že sú varené?
Akonáhle budú halušky dostatočne prevarené, budú plávať po hladine. V tejto chvíli ich sceďte a prepláchnite studenou vodou. Zastavíte tak proces varenia vo vnútri každej halušky.
Halušky treba dochutiť
Po scedení halušky premiešajte s pripravenou osmaženou cibuľkou a bôčikom či údeninou. Rovnako tak na dochutenie môžete použiť klasickú bryndzu, ale mnohí milujú aj verziu s dusenou kyslou kapustou a porciou do zlatista osmaženej cibuľky.
Zdroj: ireceptar.cz, www.toprecepty.cz, www.jimejinak.cz, www.gardenandkitchen.com