- Dobré rady a nápady
- Články
- Zdravie
- Blahodarné účinky orechov
Blahodarné účinky orechov
BRATISLAVA 29. septembra 2016 (DRAN/PR) – Vedeli ste, že ak obľubujete oriešky a doprajete si ich v pravidelných dávkach, chránite svoje zdravie? Stačí pol hrste nesolených, nepražených orechov denne a podľa vedcov sa podstatne zníži riziko srdcových ochorení.
Radi maškrtíte? Namiesto nezdravých keksov a cukríkov si namiešajte zmes rôznych druhov orechov a doprajte tak svojmu telu poriadnu dávku zdraviu prospešných živín, vitamínov, minerálov i množstvo antioxidantov. Samozrejme, ani pri orechoch netreba zabúdať na heslo všetko s mierou!
U nás patria medzi najrozšírenejšie a najobľúbenejšie práve vlašské orechy. Aké blahodarné účinky majú na náš organizmus tieto chrumkavé plody?
- podporujú správne fungovanie mozgu
– chránia neuróny pred poškodením a zlepšujú kognitívnu a motorickú funkciu mozgu a pôsobia preventívne proti demencii
- udržiavajú zdravý krvný obeh
– aminokyseliny pomáhajú uvoľňovať cievy, regulujú krvný tlak a spolu s nenasýtenými mastnými kyselinami chránia srdce pred infarktom myokardu
- zmierňujú stres
– vďaka nim dokážete lepšie zvládať napäté situácie, odstraňujú podráždenosť a prispievajú k psychickej rovnováhe
- chránia vlasy aj pokožku pred voľnými radikálmi
– sú bohaté na antioxidanty a vitamíny skupiny B, ktoré posilňujú vlasové korienky a spomaľujú proces starnutia
- povzbudzujú imunitný systém
– sú významným zdrojom zdravých tukov, magnézia a často chýbajúceho zinku, ktorý má pozitívny vplyv na imunitu a proces hojenia
DÔLEŽITÉ ZÁSADY SKLADOVANIA
Aby vám vlašské orechy nesplesniveli, nechajte ich po zbere dôkladne preschnúť. Nevylúskané orechy vydržia dlho uskladnené na dobre vetranom mieste. Tma a sucho sú veľmi dôležité podmienky, pretože olej v jadrách veľmi ľahko oxiduje. Oxidácia tukov sa prejavuje horkastou chuťou a je zdraviu škodlivá.
Ak orechy zbavíme škrupiniek (najlepšie luskáčikom), veľmi dobre sa skladujú zamrazené, oddelené od iných aromatických potravín. Takto vydržia aj celý rok, až do novej úrody. Vo vzduchotesnej nádobe a v chlade ich môžete skladovať po dobu 4-6 mesiacov. Zaujímavým spôsobom, a zároveň výbornou pochúťkou sú vlašské orechy naložené v mede.
„ORECHOVÍ“ POMOCNÍCI
Ak chcete pripraviť tradičný orechový zákusok, tortový korpus či plnku, určite budete potrebovať spoľahlivý mlynček na orechy. Mleté orechy jednoducho a efektne využijete aj na dekoráciu či spestrenie rôznych pokrmov. Spestrite si raňajky a vyskúšajte ich napríklad pridať do ovsených vločiek s jogurtom a ovocím! Navyše, mlynček na orechy je veľmi univerzálnym pomocníkom – stačí dokúpiť náhradné bubny a môžete na ňom veselo strúhať i zeleninu, zemiaky či strúhanku. Alebo zvolíte pohodlné a ekonomické riešenie v podobe súpravy mlynčeka a 5 bubienkov?
Všetko potrebné nielen na prípravu orechových pochúťok, ale aj množstvo užitočných produktov, ktoré Vám uľahčia prácu v domácnosti, záhrade, dielni i na stavbe, nájdete na www.kinekus.sk alebo v kamenných predajniach siete KiNEKUS.