
- Dobré rady a nápady
- Články
- Domácnosť
- Ako skladovať zemiaky? Postupy profesionálov i záhradkárov
Ako skladovať zemiaky? Postupy profesionálov i záhradkárov

Kto si vypestoval vlastné zemiaky, nedá na ich chuť dopustiť a o hľuzy zo supermarketu už nestojí. Ako časť úrody najlepšie uchovať na zimu?. Ktoré odrody má zmysel skladovať a ako?
Hľuzy zemiakov musia prejsť obdobím pokoja, inak nevyklíčia. Preto tiež z raných, práve zozbieraných a znovu vysadených zemiakov nezískame ďalšiu úrodu, aj keby sme na to mali vhodné podmienky. Pokojové obdobie je vlastne ono tradičné uloženie zemiakov do pivnice. Už naši dedovia vypozorovali, že sa hľuzy uskladnené v teplejšom prostredí rýchlejšie scvrkávajú, zároveň však rýchlejšie klíčia, vzchádzajú, rýchlejšie rastú a dozrievajú a čoskoro majú aj bohatšie trsy ako hľuzy z chladného skladu. Tie na to naopak potrebujú dlhšiu vegetačnú dobu.
Ako sa uskladňujú zemiaky vo veľkom
Priemyselné podniky nechávajú zemiaky pred uskladnením niekoľko dní uschnúť, potom im dávajú asi štrnásť dní až tri týždne na takzvané zahojenie, kedy sa pri teplotách okolo 15 °C pokrývajú mechanicky poškodené hľuzy akousi dodatočnou svetlou šupkou; a nasleduje schladzovanie:
Pracovník najskôr zmeria teplotu zemiakov a potom na ne vháňa vzduch o 2-5 °C nižšiu, a to tak dlho, pokiaľ ich v priebehu niekoľkých dní postupne nedostane na skladovaciu teplotu. Pri sadbových zemiakoch je 2-4 °C, pri konzumných 4-8 °C. Bez postupného ochladzovania by zemiaky utrpeli šok a do jari by nevydržali. Pri dlhodobom skladovaní by mohli zemiaky čoskoro vyklíčiť, čo by sa zákazníkovi asi nepáčilo, preto pestovatelia užívajú špeciálne retardačné prípravky, ktoré klíčenie zabrzdia.
Kým sa zemiaky dostanú z chladených skladov na temperované pulty obchodov, musia sa zase vrátiť na teplotu 15-20 °C. Postupne, pomaly, ale nie dlhšie ako tri nedele, lebo by inak opäť vyklíčili.

Pivnicu treba vetrať
Skladujeme iba hľuzy vyzreté, zdravé, suché a s minimálnym poranením.
Záhradkár samozrejme takto dôsledný byť nemusí, aj keď pre inšpiráciu je dobré profesionálny postup poznať. Stačí však dobrá, tmavá, čistá a chladná pivnica, ktorú treba dobre vetrať, aby sa vlhkosť vyparovaná zo zemiakov nezrážala na stenách a nespôsobila nejakú pleseň či inú chorobu. Aj veľkovýrobcovia pred každým novým uložením zemiakov sklady vyčistia a vydezinfikujú. Malé pivnice je možné ľahko dezinfikovať sírnymi knôtmi a vybielením vápnom s prídavkom modrej skalice.
Prečo rané zemiaky nevydržia?
Zemiaky veľmi skoré a skoré obsahujú menej škrobu a rýchlo strácajú vodu, preto sa nehodia na uskladňovanie. Z odrôd poloraných a poloneskorých sa dobre robia hranolky a šaláty. Skladovať je ich možné dlhšie ako veľmi skoré. Neskoré odrody bývajú veľmi múčne, hodia sa na knedle alebo na kaše a aj cez zimu vydržia najdlhšie v peknom stave.
Zdroj: ireceptar.cz