- Dobré rady a nápady
- Články
- Domácnosť
- 15 Najčastejších príčin alergií v domácnosti
15 Najčastejších príčin alergií v domácnosti
Na rastúci počet alergikov má vplyv genetika, chemikalizácia životného prostredia,
nevhodné stravovanie, nadužívanie liekov, nedostatok pohybu,
rozširovanie alergénov v netradičných oblastiach,
nekvalitná strava plná farbív, konzervačných látok a potravinových náhrad.
Príčiny alergických chorôb nie sú ešte presne známe.
Ide o celý proces príčin, ktorých výsledkom je patologická reakcia, ktorá sa môže prejaviť vo forme alergie.
Alergia – je to, čo núti ľudské telo produkovať imunitnú odpoveď,
ktorá sa mu naozaj nepozdáva.
Keď je telo v kontakte s danou látkou, na ktorú má osoba alergiu ,
vníma látku ako bezprostredné ohrozenie a začne reagovať.
Tu sú niektoré príklady najčastejších alergií.
1. Arašidy
Arašidové alergie sa líšia od alergie na iné orechy, arašid nie je v skutočnosti orech, ale zástupca rodu strukovín.
Práve tento druh alergie sa rýchlo šíri v USA a Veľkej Británii, ale vedci nemajú potuchy, prečo sa to deje.
2. Sója
Alergia na sóju je menej častá a zvyčajne postihuje deti.
Je však veľmi ťažké ju liečiť, pretože sója sa vyskytuje takmer vo všetkých spracovaných potravinách.
3. Vajcia
Alergiou na vajcia trpí približne 2% malých detí.
Alergénny potenciál žĺtku je rovnaký ako v prípade bielku..
Je dôležité vedieť, že vaječné bielky sa používajú v mnohých bežných vakcínach.
4. Penicilín
Penicilín – skupina antibiotík,
ktorá ako prvá začala byť univerzálne použiteľná.
Alexander Fleming ho objavil v roku 1928.
Penicilín bol zavedený do širokého použitia v roku 1942.
Reakcie naň sa pohybujú od miernej vyrážky až po anafylaxiu.
5. Jablká
Alergická reakcia na jablkách je v skutočnosti jednou z najčastejších vinníkov syndrómu orálnej alergie (OAS).
Ak po zjedení jablká cítite brnenie, svrbenie alebo opuch pier,
jazyka alebo hrdla, je to práve tento druh alergie..
6. Iné potraviny a koreniny
Medzi najčastejšie ktoré spôsobujú alergie sú škorica a cesnak.
Ale iné korenie, vrátane cibule, horčice a vanilky dokonca môže vyvolať odozvu od hlavy k anafylaxií.
Podľa hrubých odhadov ich za dve percentá potravinových alergií zodpovedná práve koreniaca prísada.
7. Mäso
Alergia na mäso sa môže objaviť na hovädzie, bravčové, zverinu alebo hydinu,
v závislosti na individuálnych vlastnostiach organizmu.
Je dôležité si uvedomiť, že symptómy sa možno neprejavia okamžite, ale po niekoľkých hodinách.
V posledných rokoch je alergia na mäso na vzostupe v južnej časti Spojených štátov,
vyplývajúce ako vedľajší účinok na uhryznutie klieštom.
8.Tráva
V tráve sa skutočne nachádzajú mikroskopické ostne, ktoré spôsobujú alergické reakcie,
keď prídu do priameho kontaktu s ľudskou pokožkou.
To v kombinácii s peľom a kosením robí z leta strašnú sezónu pre alergikov.
9. Citrus
Alergie na citrus tzv profilín – proteín obsiahnutý v citrusoch.
U niektorých ľudí, telo rozpoznáva profilín nie ako potravinu, ale ako škodlivú látku,
čo spôsobuje odpoveď imunity alergickou reakciu.
10. Salicyláty
Salicyláty – chemické látky rastlinného pôvodu,
ktoré sú základom pre mnoho liekov, ako je aspirín a ďalších protizápalových liekov.
Okrem toho, že sa nachádzajú v niektorých druhoch ovocia a zeleniny,
rovnako sa používajú ako prísady do spracovaných potravín,
a niektorých kozmetických prípravkov.
Reakcia na salicyláty sa pohybuje v rozmedzí od mierneho opuchu nosovej sliznice
a vyrážky až po astmu alebo anafylaxie.
Anafylaxia je najťažšia alergická reakcia.
Ide o búrlivý prejav odpovede organizmu,
ktorý väčšinou začína intenzívnym svrbením na celom tele,
kožnou reakciou a často aj sťaženým dýchaním.
Reakcia sa môže spustiť už niekoľko desiatok sekúnd po zjedení potraviny,
alebo po aplikácii lieku injekčne či ústne a v priebehu niekoľkých minút môže končiť šokovým stavom.
Ak nie je podaná okamžitá liečba (adrenalín, zaistenie dýchania a obehu) môže končiť smrteľne.
Často sa tento stav označuje ako anafylaktický šok.
11. Mušle
Alergia na mäkkýše – jedna z najčastejších u detí i dospelých,
ale líši sa od alergií na ryby.
Môže vzniknúť požitím homára, kraba, kreviet, mušiel a ústric.
12. Hmyzie uštipnutie
Hmyzie uhryznutie je nepríjemne bez ohľadu na to, či je osoba alergická alebo nie,
pretože telo prijíma malé množstvo jedu,
ktorý v každom prípade spôsobuje odpor.
Avšak, alergia môže spôsobiť akné alebo vredy,
horúčku a opuchy v mieste uhryznutia hmyzu,
a v ťažších prípadoch môže viesť k nevoľnosti,
problémom s dýchaním, zvýšenú srdcovú frekvenciu, a niekedy anafylaxiu.
13. Mlieko
Podľa niektorých odhadov asi 3% malých detí sú alergické na mlieko.
Reakcie sa pohybujú od trávenia a krvavej stolice až anafylaxiu.
14. Zvieratá
Táto forma alergie patrí medzi pomerne časté.
Zvieracie alergény sú prítomné najmä v ich výlučkoch
– v slinách, moči, kožnom maze, kožných šupinách, perí, ale aj v krvi.
U mačiek a psov sú to primárne sliny a šupiny kože;
u škrečkov, morčiat či zajacov sa nachádzajú najmä v ich moči, pote a výkaloch….
V závislosti od závažnosti alergie,
môžu niektorí ľudia bezpečne držať doma mačky alebo psy,
ak pravidelne čistíte priestor a dbáte na čistotu zvierat.
Iní, žiaľ jednoducho nemôže byť v miestnosti so zvieraťom.
15. Roztoče
Roztoče – mikroskopické roztoče, ktoré sú hlavnou príčinou alergií na „prach“.
Živia sa odumretými kožnými odlupkami, ktoré človek stráca denne v množstve 1,5 g
(tieto častice môže byť až 80% prachu v niektorých domácnostiach).
Vzhľadom k tomu roztoče sú veľmi malé (, 1-, 5mm),
môže ich človek inhalovať, alebo sa môžu dostať do očí.
Reakcia na ne je rovnaká ako peľ.