10 babských rád na nezaplatenie: Drez vyčistíte zemiakmi, okná naleštíte pudingom

Zdieľať
gazdinka
10 babských rád na nezaplatenie: Drez vyčistíte zemiakmi, okná naleštíte pudingom Foto: www.gettyimages.com

Vyhýbate sa chémii? Snažíte sa ísť cestou ekológie? Šetríte a radi sa vraciate k tradíciám našich predkov? Inšpirujte sa u našich babičiek. Tie vedeli svoje.

Chlieb pečený v kvetináči

Kvetináč vám poslúži nielen na pestovanie kvetín, ale môžete si v ňom upiecť aj výborný domáci chlieb. Samozrejme v tom hlinenom, úplne novom a dôkladne umytom. Pred pečením ho ešte poriadne vymažte tukom. Potom ho asi do polovice výšky naplňte cestom, nechajte vykysnúť a upečte. Vyklopte až po úplnom vychladnutí.

Mole neznášajú bobkový list

Vyrojili sa vám v kuchyni mole? Mohli ste si ich priniesť z obchodu napríklad spoločne s múkou, ovsenými vločkami alebo ľanovými semienkami. Čo s tým? Absolútne riešenie bohužiaľ neexistuje. Nemajú ale radi arómu levandule, bobkového listu, korenia alebo napríklad nového korenia. Ich zmes zabaľte do gázy a takto vytvorený balíček vložte na inkriminované miesta.

Chlieb ako čistidlo

Keď sme pri tom chlebe, tak ak vám nejaký starší kúsok ešte zostal, môžete s ním vyčistiť napríklad škvrny na stenách, kam vystrekne omáčka a pod. Keď plátok chleba položíte na hrniec, v ktorom sa varí kel, nebude toľko cítiť. Striedkou bieleho chleba môžete aj jemne utrieť prach z obrazu, zozbierať črepy zo zeme alebo odmastiť tapetu.

Okná

Chystáte sa umyť okná? Ak ich chcete dokonale vyleštiť, použite puding. Vanilkový pudingový prášok rozpustite v 5 l vlažnej vody a okná umyte. Potom už ich veľmi ľahko doleštíte.

umývanie
10 babských rád na nezaplatenie: Drez vyčistíte zemiakmi, okná naleštíte pudingom Foto: www.gettyimages.com

Chladnička

Pachov v chladničke sa zbavíte, keď do nej vložíte misku s jedlou sódou alebo octom zriedeným vodou. Použiť tiež môžete, aj keď iba veľmi krátko, rozkrojené jablko.

Kvetináč ako úkryt

Máte rozkrojený citrón, načatú cibuľu, paličku cesnaku alebo napríklad kúsok zázvoru? Potom tanierik, na ktorý ho položíte, priklopte kvetináčikom. Jednak to bude vyzerať pekne, a tiež sa vám po kuchyni nebude ľanúť nepríjemná aróma. Zároveň zeleninu udržíte dlhšie sviežu.

Drez vyčistí zemiak

Je váš drez už trochu zašlý? Lesk mu vrátite, keď ho potriete prekrojenými surovými zemiakmi. Vďaka škrobu, ktorý obsahuje, sa v ňom tiež nebudú toľko tvoriť ďalšie nečistoty.

Cibuľa vydrží dlhšie

Ak chcete, aby vám rozpolená cibuľa dlhšie vydržala, môžete použiť ďalší trik. Potrite ju na reznej strane olejom, zabaľte do alobalu a vložte do chladničky.

Na chlpy maznáčikov hubka

Máte doma psa alebo mačku? Potom sa zrejme stretávate s ich chlpmi. Síce nie je nič príjemnejšie ako sa s nimi maznať a hladkať ich po srsti, ale potom to odstraňovanie ich chlpov z kobercov či gauča! Aby človek stále vysával. Ak nechcete hneď vyťahovať vysávač, navlhčite hubku a prechádzajte postihnuté miesta. Psie chlpy sa na ňu krásne nalepia.

pes
10 babských rád na nezaplatenie: Drez vyčistíte zemiakmi, okná naleštíte pudingom Foto: www.gettyimages.com

Kuchynská váha netreba

Nemáte po ruke kuchynskú váhu alebo odmerku? Nevadí. Poradíte si aj bez nich:

Hrnček

V receptoch sa často stretávame s mernou jednotkou „jedného hrnčeka“. Myslený je tým klasický štvrťlitrák. Zmestí sa do neho:

  • 170 g hrubej múky
  • 135 g hladkej múky
  • 250 g ryže
  • 250 g masla
  • 230 g oleja

Lyžička

Jedna lyžička predstavuje objem zhruba 5 ml:

  • 4 g múky
  • 6 g krupicového cukru
  • 3 g cukru múčky
  • 5 g masla
  • 8 g soli

Lyžica

Jedna polievková lyžica pojme objem 15 ml, teda tri lyžičky. Zarovnaná lyžica vezme:

  • 10 g hladkej múky
  • 11 g polohrubej múky
  • 12 g práškového cukru
  • 10 g krupicového cukru
  • 18 g soli
  • 15 g masla
  • 35 g medu

Pár tipov navyše

  • Veľký hrnček = 350 ml
  • Naberačka = 100 ml
  • Pohár = 200 ml
  • 1 štipka soli = 1 g
  • 1 kocka cukru = 10 g
  • Orech masla = 10 g
  • Veľké zemiaky = cca 200 g
  • Malý zemiak = cca 60 g
  • Ak chcete 100 g hladkej múky, dajte 10 zarovnaných lyžíc alebo 5 vrchovatých

Zdroj: ireceptar.cz, Časopis Receptář

Zdieľať Zdieľať na Facebooku Odoslať na WhatsApp Odoslať článok emailom

Odporúčané